Vargabéles

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Vargabéles
Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg cérnametélt
15 dkg vaj
4 db tojás
50 dkg tehéntúró
6 db réteslap
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
½ kávéskanál reszelt citromhéj
5 dl tejföl
5 dkg mazsola
5 dkg finomszemcséjű zsemlemorzsa
ízlés szerint
A szóráshoz:
ízlés szerint vaníliás porcukor

Elkészítés:

1. A cérnametéltet bő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és összekeverjük 4 dekányi vajjal.

2. A porcukorba belevegyítjük a vaníliás cukrot, és habosra keverjük vele a tojások sárgáját.

3. A túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük, belevegyítjük a citromhéjat, a kikevert tojássárgákat, a tejfölt, a mazsolát. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a túróba forgatjuk, majd a masszát elkeverjük a kifőtt metélttel.

4. Kikenünk vajjal egy közepes méretű peremes tepsit vagy egy hasonló méretű tűzálló tálat, beleigazítunk egy méretének megfelelő réteslapot, bőségesen megkenjük olvasztott vajjal, majd ugyanígy, rétegenként kenve ráteszünk két másik lapot. Vékonyan, egyenletesen megszórjuk zsemlemorzsával, rásimítjuk a túró-metélt keveréket, és ugyancsak rétegenként vajazva, letakarjuk a maradék réteslapokkal. A tetejét bőségesen megkenjük vajjal.

5. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben ropogósra sütjük (kb. 30 perc). A megsült tésztát 10 percig pihentetjük, éles késsel 10x10 centiméteres kockákra vágjuk, meghintjük vaníliával ízesített porcukorral, és melegen tálaljuk.

Maradandó emléket alkotott magának az a Varga nevű kolozsvári vendéglős, aki ezt a remek édességet, a vargabélest, kitalálta.

Cérnametélt

Kép nélkül
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, kemény tésztát gyúrunk.

2. Anélkül, hogy közben liszteznénk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és késsel hajszálvékony metéltre (cérnametélt) vágjuk.

3. A forrásban lévő kész levesbe főzzük bele (a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt készül el, a száraznak valamivel hosszabb idő kell).

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Vargabéles
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4005 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Vargabéles
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
cikkek