Pontyhalászlé

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pontyhalászlé
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150 dkg-os ponty
1 db paradicsom
2 kávéskanál rózsapaprika
2 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halat megtisztítjuk, kibelezzük, a tejet (ikrát) félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a fejből a keserűfogat eltávolítjuk. A haltörzsből filéket készítünk, ezeket háromujjnyi darabokra vágjuk, sózzuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, és hűtőben félretesszük.

2. A halfejet, -farkot és -gerincet, esetleg a felfogott halvért is, egy mély edénybe tesszük, rászeljük a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd felengedjük hideg vízzel.

3. Felfőzzük, és amikor forrni kezd, belehintjük a megmaradt pirospaprikát, megsózzuk, és nagy lángon 50-60 percig forraljuk.

4. Átszűrjük, a szűrőből a nagyobb csontokat kiszedjük, a többi részt a szűrőn áttörjük. A levet újraforraljuk, beletesszük az előkészített halhúst, -tejet, -ikrát, 15-20 percig forraljuk, majd azonnal tálaljuk. Nem szabad keverni, csak az edényt rázogatni.

A lé tetejére szoktak tálaláskor méregzöld csövespaprikát szelni.
A halászlé sok helyütt kerül az asztalra a főzőedényben. Ez nem a szakács lustaságát mutatja, ő csupán az érzékeny haldarabokat óvja, amelyek nagyon könnyen összetörnek.
Van egy szekta, amely nem engedi meg híveinek, hogy az alaplét átpasszírozzák, csupán annyit használhatnak fel belőle, amennyi egy sűrű szitán átfolyik.
Ugyanilyen módon, áttörve, készülhet halászlé vegyes apróhalból főzött alaplével.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Pontyhalászlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2456 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Pontyhalászlé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
tippek, fortélyok