Zöldségleves

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldségleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 szál tisztított, karikára vágott petrezselyemgyökér
2 szál tisztított, karikára vágott sárgarépa
13 dl víz
1 db egész paradicsom
1 késhegynyi őrölt bors
1 db egész zöldpaprika
½ kávéskanál édes pirospaprika
4 dkg liszt
3 dkg zsír
1 csokor finomra aprított petrezselyemzöld
1 kisebb fej vöröshagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A megtisztított sárgarépát és gyökeret karikára vágjuk; a hagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk.

2. A zsíron megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöldséget, egy-két percig kevergetjük, majd megsózzuk, és fedő alatt, időnként kevergetve pároljuk, amíg a zsírja szép sárga lesz.

3. Ekkor meghintjük a liszttel, ezt világosra pirítjuk, lehúzzuk a lángról, belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a vízzel. (Beletesszük egészben a zöldpaprikát és a paradicsomot, melyeket tálalás előtt eltávolítunk.)

4. A zöldséget puhára főzzük, a levest ízesítjük a borssal és a petrezselyemmel. Petrezselyemmel ízesített galuskát, májgaluskát, esetleg kockatésztát vagy 1-2 kávéskanál darát főzhetünk bele.

Kockatészta

Kockatészta
12 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet

1. A tojásból, víz hozzáadása nélkül, annyi liszttel, amennyit fölvesz, kemény tésztát gyúrunk.

2. Anélkül, hogy közben liszteznénk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és késsel 4-5 mm élű kockákra vágjuk.

3. A forrásban lévő kész levesbe főzzük bele (a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt készül el, a száraznak valamivel hosszabb idő kell).

Galuska (levesbetét)

Galuska (levesbetét)
10 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet
1 csokor finomra aprított petrezselyemzöld vagy
1 késhegynyi őrölt bors

1. A tojást csészébe ütjük, sózzuk (hozzáadjuk a petrezselyemzöldet vagy a borsot), villával összekeverjük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy laza tésztát kapjunk.

2. Kávéskanállal, azt kb. félig töltve azonnal beleszaggatjuk a lassú forrásban lévő kész levesbe, melyben a kanalat meg-megmártjuk. Egy-két perc alatt megfő.

Májgaluska

Kép nélkül
12 dkg konyhakész sertésmáj vagy
12 dkg konyhakész borjúmáj vagy
2 db tisztított csirkemáj
1 csipet
0.5 kávéskanál reszelt vöröshagyma
1 db tojás
1 db zsemle
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 késhegynyi majoránna vagy
1 késhegynyi őrölt bors
1 kávéskanál olaj vagy
1 kávéskanál zsír
ízlés szerint

1. A megtisztított májat deszkán késsel finomra kaparjuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

2. A zsemlét vízben megáztatjuk, jól kinyomjuk, a tojással együtt a májhoz adjuk, ízesítjük a sóval, borssal (és majoránnával).

3. A vöröshagymát a zsírban megfuttatjuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, ezzel is rövid ideig keverjük, majd ezt is a májhoz keverjük.

4. Kiskanállal a forrásban lévő leszűrt húslevesbe szaggatjuk.

Érdemes egy galuskával próbafőzést végezni, ha főzés közben szétesne, keverjünk hozzá kevés lisztet.

Zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1868 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recept beküldése