Spenót
Parajfőzelék, Spenótfőzelék



Elkészítés:
1. Tavasszal, mikor még egészen zsenge a spenót, a levelekről csak a szárat távolítjuk el, később a vastag főerüket is.
2. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a spenótot, és fedő nélkül 3-4 percig forraljuk, majd szűrőben lehűtjük, és kicsit kinyomkodjuk.
3. A zsemlét megáztatjuk annyi tejben, amennyi ellepi, és szintén kinyomjuk.
4. A kihűlt spenótot és a zsemlét húsdarálón átdaráljuk. Egy nagyobb lábasban a zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felengedjük, és simára keverjük kevés tejjel, majd belekeverjük a zsemlés spenótot, a maradék tejjel a kívánt sűrűségűre hígítjuk, és jól összeforraljuk, végül kevés sóval és borssal ízesítjük.
A tetejére tükörtojást tehetünk.