Spenót

Parajfőzelék, Spenótfőzelék

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Spenót
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg spenót
6 dl tej
1 db zsemle
1 késhegynyi őrölt bors
30 dl víz
1 gerezd zúzott fokhagyma
6 dkg liszt
4 dkg zsír
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Tavasszal, mikor még egészen zsenge a spenót, a levelekről csak a szárat távolítjuk el, később a vastag főerüket is.

2. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a spenótot, és fedő nélkül 3-4 percig forraljuk, majd szűrőben lehűtjük, és kicsit kinyomkodjuk.

3. A zsemlét megáztatjuk annyi tejben, amennyi ellepi, és szintén kinyomjuk.

4. A kihűlt spenótot és a zsemlét húsdarálón átdaráljuk. Egy nagyobb lábasban a zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felengedjük, és simára keverjük kevés tejjel, majd belekeverjük a zsemlés spenótot, a maradék tejjel a kívánt sűrűségűre hígítjuk, és jól összeforraljuk, végül kevés sóval és borssal ízesítjük.

A tetejére tükörtojást tehetünk.

A kenyértésztás (jelen esetben zsemlével történő) sűrítés, mely az ókori Rómából származik, s mely az egész középkorban, sőt az újkor kezdetén is a legáltalánosabb sűrítési mód volt, „szelídíti" az ízeket.
Többnyire sós vízben főtt krumplival együtt tálalják. Gyakori feltéte a tükörtojás, a vagdalt hús, a bundás kenyér.
Spenót
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4145 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Spenót
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
recept beküldése