Mandulás-rózsavizes baklava

Baklava

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mandulás-rózsavizes baklava
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
2 evőkanál összevagdalt mandula
A mézes sziruphoz:
2 és fél dl méz
másfél evőkanál rózsavíz
4 evőkanál víz
A süteményhez:
14 db mélyhűtött réteslap
vagy
14 db otthon készített friss réteslap
25 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A süteményhez a sütőt 170 °C-ra (gázon 3-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy szögletes, mélyebb tűzálló tálat.

2. A réteslapokat kiterítjük, és nedves konyharuhával letakarjuk, nehogy kiszáradjanak. A mandulát összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A tűzálló tál aljára egy lap tésztát fektetünk, és megkenjük olvasztott vajjal. Ráterítünk még egy lapot, ezt is megkenjük vajjal. Megszórjuk 5 dekagramm cukros mandulával, ezt beborítjuk egy lap tésztával, majd megkenjük vajjal. Addig folytatjuk a rétegezést (egy réteslap, egy réteg mandula), amíg a hozzávalók elfogynak; a végére megtartunk két réteslapot, amiket egyenként vajjal megkenve fektetünk a sütemény tetejére.

3. A baklavát hosszú késsel átlósan 5x5 centiméteres négyzetekre vagy a tál szélével párhuzamosan 4x6 centiméteres téglalapokra vágjuk; ügyeljünk arra, hogy az összes réteget végigvágjuk, egészen az edény aljáig.

4. A süteményt 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

5. A sziruphoz a mézet egy kis lábosban a vízzel és a cukorral felforraljuk, és kis lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a rózsavizet.

6. Amint a süteményt kivettük a sütőből, azonnal rálocsoljuk a szirupot, végül megszórjuk a durvára vágott mandulával. A baklavát a sütőedényben hagyjuk teljesen kihűlni, és hidegen tálaljuk.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Mandulás-rózsavizes baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2430 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Mandulás-rózsavizes baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
tippek, fortélyok