Falafel

Csicseriborsó-fasírt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Falafel
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db hámozott burgonya
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál finomliszt
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál frissen őrölt római kömény
1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
3 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
A sütéshez:
5 dl olívaolaj
vagy
5 dl olaj
A tálaláshoz:
igény szerint szeletelt paradicsom
igény szerint tépett fejes saláta
igény szerint pita

Elkészítés:

1. Az előzőleg 1 éjszakára beáztatott és leszűrt csicseriborsót a hagymával, a fokhagymával, a nyers burgonyával és a petrezselyemmel robotgépben finomra aprítjuk.

2. Hozzáadjuk a koriandert, a római köményt, az oregánót és a lisztet, majd a géppel simára dolgozzuk. A masszát sózzuk, borsozzuk, és 120 percet pihentetjük.

3. Végül belegyúrjuk az egy kanál liszttel elkevert sütőport, és lapos, kerek pogácsákat formázunk.

4. Az olajat egy nagy, mély serpenyőben nagyon forróra hevítjük, és a falafelt adagonként 5-7 perc alatt szép pirosra sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőn alaposan lecsöpögtetjük.

5. A pitát félbevágjuk, belefektetünk pár salátalevelet és paradicsomszeletet, beleteszünk egy-két falafelt, és tálaljuk.

Előételnek vagy délutáni-esti harapnivalónak kínáljuk félbevágott pitában salátalevéllel, uborkával, paradicsommal, fűszeres-csípős joghurttal vagy ízlés szerint bármivel, ami illik hozzá. Ám a falafelt adhatjuk magában is; egy sokszínű mezze (vegyes előétel vagy büfétál) részeként például különösen népszerű csemege lehet.
A húsmentes falafel tulajdonképpen a Közel-Kelet hamburgere: utcán, gyors éttermekben és éttermekben árulják, és a háziasszonyok az egész régióban szívesen készítik.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2064 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Falafel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
cikkek