Fűszeres-húsos lepény
Shefa



Elkészítés:
1. A tésztához a cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk a száraz élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie). A lisztet meg a sót tálba szitáljuk, kézzel összemorzsoljuk a vajjal, mintha omlós tésztát készítenénk (amíg a vajas liszt nagyobb morzsákká áll össze). Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és szükség szerint még egy kevés vizet belegyúrva addig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz. Akkor cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
2. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a nagyon kis darabokra vágott húst, és 5 percig pirítjuk, közben a keletkező levét folyamatosan leöntjük.
3. Beleszórjuk a fenyőmagot és a fűszereket, majd kis lángon 30 perc alatt megpároljuk. A tűzről lehúzva beleforgatjuk a joghurtot, majd a ragut félretesszük. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük.
4. Kivajazunk és kilisztezünk két tepsit. A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, durván tojás nagyságú gombócokra osztjuk, és ezeket még 15 percig kelesztjük. A gombócokat tenyérrel lenyomjuk, és ujjal fél cm vastagságú lepényekké húzzuk szét.
5. A lepények tetején elosztjuk a húsos ragut, és sütőbe tolva a tésztát 25-30 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.