Fűszeres-húsos lepény

Shefa

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fűszeres-húsos lepény
Adag: 2 tepsi (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
82 dkg finomliszt
1 teáskanál kristálycukor
3 dl langyos víz
1 teáskanál
18 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
vagy
A tetejére:
100 dkg kockára vágott marhahús
2 és fél dl joghurt
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 fej finomra vágva hagyma
4 evőkanál fenyőmag
1 teáskanál őrölt szegfűbors
½ teáskanál szárított paprika
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztához a cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk a száraz élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie). A lisztet meg a sót tálba szitáljuk, kézzel összemorzsoljuk a vajjal, mintha omlós tésztát készítenénk (amíg a vajas liszt nagyobb morzsákká áll össze). Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és szükség szerint még egy kevés vizet belegyúrva addig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz. Akkor cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

2. Egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a nagyon kis darabokra vágott húst, és 5 percig pirítjuk, közben a keletkező levét folyamatosan leöntjük.

3. Beleszórjuk a fenyőmagot és a fűszereket, majd kis lángon 30 perc alatt megpároljuk. A tűzről lehúzva beleforgatjuk a joghurtot, majd a ragut félretesszük. A sütőt 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) előmelegítjük.

4. Kivajazunk és kilisztezünk két tepsit. A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, durván tojás nagyságú gombócokra osztjuk, és ezeket még 15 percig kelesztjük. A gombócokat tenyérrel lenyomjuk, és ujjal fél cm vastagságú lepényekké húzzuk szét.

5. A lepények tetején elosztjuk a húsos ragut, és sütőbe tolva a tésztát 25-30 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.

Fűszeres-húsos lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1746 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Fűszeres-húsos lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
tippek, fortélyok