Dupla kibbi fasírt

Akras kibbi maklieh

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Dupla kibbi fasírt
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fasírthoz:
100 dkg apró szemű törtbúza
vagy
100 dkg apró szemű bulgur
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál frissen őrölt őrölt szerecsendió
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A sütéshez:
2 és fél dl olívaolaj
vagy
2 és fél dl olaj
A töltelékhez:
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szegfűbors
4 fej finomra vágva hagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A fasírt készítésekor a bulgurt leöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, 30 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. A darált marhahúst kézzel jól összedolgozzuk a hagymával, a bulgurral és az összes fűszerrel. A keveréket 30 percig hűtőben pihentetjük.

2. A töltelékhez egy nagy, mély serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a darált bárányhúst, befűszerezzük, majd 10-15 perc alatt jól megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk.

3. A behűtött bulguros keverékből púpozott teáskanálnyi adagokat veszünk ki, és ebből kézzel golflabda méretű gombócokat formázunk. A közepébe mutatóujjal mélyedést nyomunk, kissé kiszélesítjük, kiskanállal beletöltjük a másik húsos keveréket, majd a bulguros fasírtot összezárjuk. Addig folytatjuk, amíg a kétféle keverék elfogy.

4. Egy nagy, mély serpenyőben 160 °C-osra hevítjük a sütőolajat, és a dupla fasírtot adagonként 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük és forrón tálaljuk.

A kibbi közel-keleti fasírt vagy húsgombóc, amelynek különleges állagát az adja, hogy a húst többször is átdarálják, hogy egészen finom legyen. A kibbiben a húshoz gyakran kevernek bulgurt (törtbúzát) és különböző ízesítőanyagokat. A húsmentes változatban a húst általában alaposan befűszerezett bulgur helyettesíti.
A török és a közel-keleti konyha nagy kedvence, a bulgur (burghul stb.) vagy törtbúza úgy készül, hogy a búzaszemeket gőzöléssel előpuhítják, megszárítják, majd összetörik. Akár köretként, akár máshogy felhasználva könnyen és gyorsan elkészíthető: 30 perc áztatás után máris fogyasztható, bár akad olyan fogás, amihez meg is főzik. A bulgurt bioboltokban vagy nagyobb élelmiszer-áruházakban keressük.
Dupla kibbi fasírt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2806 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Dupla kibbi fasírt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
google+