Spenótos táska

Fataayer bi sabanikh

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spenótos táska
Adag: 2 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
52 dkg finomliszt
1 teáskanál
2 és fél dl langyos víz
1 teáskanál kristálycukor
vagy
30 gramm friss élesztő
A töltelékhez:
50 dkg friss, apróra vágott spenót
3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
½ teáskanál szárított paprika
2 kisebb fej finomra vágva hagyma
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztához a cukrot beleszórjuk 1,25 dl langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk a szárazélesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet meg a sót keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük az olajat, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék vízből annyit, hogy kemény tésztát kapjunk. Enyhén belisztezett munkalapra borítjuk, és addig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas lesz. Akkor cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül 60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

3. A töltelék készítésekor egy tálban összeforgatjuk a spenótot a hagymával, megsózzuk,

és 5 percig állni hagyjuk. Akkor kézzel kissé átgyúrjuk, hogy a spenót jól összeessen és kiadja a nedvességtartalmát. Gondosan kinyomkodjuk, és tálba téve hozzákeverjük a ciromlét, az olajat és - ízlés szerint - a szárított paprikát.

4. A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle. Tiszta konyharuhára téve 15 percig pihentetjük (ezalatt tovább kel).

5. A sütőt 150 °C-ra (gázon 2-es fokozatra) előmelegítjük. Kiolajozunk és kilisztezünk két tepsit. A tésztagombócokat fél cm vastag körlappá nyújtjuk, a közepükre halmozunk egy-egy púpozott teáskanál tölteléket úgy, hogy a szélét körben üresen hagyjuk. A körlapot képzeletben háromfelé osztjuk, a képzeletbeli bal és jobb alsó „sarkát" középre hajtjuk, majd a harmadik „sarkot" is hozzájuk érintjük, hogy háromszög alakú táskát kapjunk. A felhajtott széleket összenyomjuk, és a táskákat a tepsire rakosgatjuk. A tetejüket olajjal megkenjük, és a spenótos táskákat 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

Ez a péksütemény jól tűri a fagyasztást, ezért érdemes belőle kétszeres mennyiséget sütni, és a felét lefagyasztani. A mélyhűtőből kivéve pedig nincs más dolgunk, mint tálalás előtt forró sütőben, felengedés nélkül 10-15 perc alatt újramelegíteni.
Spenótos táska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1724 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Spenótos táska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
van itthon