Sáfrányos rizs kalmárral

Rouz bel calmar

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető drága
Sáfrányos rizs kalmárral
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
62 dkg kalmár
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál ras el hanout
1 evőkanál pirospaprika
4 db hámozott, kockára vágott paradicsom
1 evőkanál finomra vágva petrezselyemzöld
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 nagyobb fej finomra vágva hagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
62 dkg tintahal
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kalmárt megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk.

2. Egy nagy lábosban, közepes lángon felhevítjük az olajat, pár percig kevergetjük rajta a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a paradicsompürét, a kalmárt és az összes fűszert. A lángot kisebbre vesszük, és a kalmárt 30 perc alatt puhára pároljuk.

3. A meleg rizst tálalótálra halmozzuk, közepébe mélyedést nyomunk, a rizst körben a tál szélére húzzuk, és középre kanalazzuk a ragut.

Ezt a fűszerkeveréket marokkóiként ismerik, de a tunéziai konyha is használja. Összetétele igen sokféle lehet, akár 50 alapanyagot is tartalmazhat. Fő hozzávalói általában: bors, szerecsendió, szerecsendióvirág, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, római kömény, gyömbér, kurkuma, kardamon, paprika, sáfrány, stb. Egyesek szárított rózsát vagy levendulát is kevernek bele.
A ras-el-hanout nevű fűszerkeverék egészen különleges, szinte édes ízt ad ennek az ételnek, ami kitűnően illik a sáfrányos rizshez.
A kalmár (calamari) leginkább kis növésű a tintahalhoz hasonlít, ami nem meglepő, hiszen közeli rokonok. Receptekben a kalmárt nyugodtan helyettesíthetjük tintahallal.

Sáfrányos rizs

Sáfrányos rizs
20 dkg rizottórizs
1 csipet sáfrány
2 evőkanál vaj
1 fej finomra vágva hagyma
2.5 dl víz
2 evőkanál petrezselyemzöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

1. A sütőt 220 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk egy tűzhelyen is használható tűzálló tálban, és 8-10 perc alatt világossárgára pirítjuk rajta a hagymát.

2. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetve megfuttatjuk a hagymás alapon. Felöntjük a levessel meg a vízzel, majd felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, sáfránnyal és petrezselyemmel ízesítjük.

3. Lehúzzuk a tűzről, és alufóliával letakarjuk. 15 percre sütőbe dugjuk, majd onnan kivéve tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Sáfrányos rizs kalmárral
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1451 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Sáfrányos rizs kalmárral
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
hírlevél