Csirketagine sózott citrommal és olajbogyóval

Djouaz el djedi be zitoun ouellin

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Csirketagine sózott citrommal és olajbogyóval
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 szem kimagozott zöld olívabogyó
150 dkg darabolt csirke
1 db negyedekre vágott citrom
½ teáskanál morzsolt sáfrány
1 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál olaj
2 evőkanál tisztított vaj
1 nagyobb fej finomra vágva hagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott korianderzöld
2 és fél dl víz
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A 8 darabba vágott csirkét egy tagine vagy egy nagy, mély serpenyő aljába rendezzük.

2. A sózott citrom húsát kikaparjuk, a héját vékony csíkokra vágjuk. A csirkére rászórjuk a fokhagymát és a citrom kikapart húsát, majd ízesítjük a fahéjjal és a gyömbérrel. 20 percig hűtőben érleljük.

3. Mellékockázzuk a vajat, aláöntjük az olajat, majd a csirkét nagy lángon, többször megforgatva 8-10 perc alatt jól átsütjük. Kiszedjük a tagine-ból és félretesszük.

4. A visszamaradt olajon a petrezselyemmel és a korianderzölddel 5 percig dinszteljük a hagymát. Visszatesszük rá a csirkét, aláöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, sáfránnyal ízesítjük.

5. Lefedve, kis lángon, időnként megkeverve 25-30 percig pároljuk; ha elfő a leve, szükség szerint vízzel pótoljuk. Végül hozzáadjuk a citromhéjat meg az olajbogyót, és további 10 perc alatt készre pároljuk.

A tagine (tajine, tadzsin, tazsin) észak-afrikai édes-pikáns, fűszeres húsos vagy zöldséges ragu, amelybe a hús mellé gyakran kerül aszalt gyümölcs is.
A tagine receptek arról a különleges, csúcsos fedelű agyagedényről kapták a nevüket, amelyben a húst, halat vagy zöldséget lassú tűzön, fűszeres szaftban puhára párolják. A tagine-edényt eredetileg valószínűleg árpa és búza pirítására használták, ebből vált lassan főzőedénnyé, majd az elnevezés áthelyeződött a különleges párolási módra, illetve magára az ételre.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Citrom sóban eltéve

Citrom sóban eltéve
100 dkg citrom
25 dkg durva szemcséjű tengeri só

1. A citromot 3-4 napra hideg vízbe áztatjuk, és közben a vizet naponta cseréljük. A szárát ne szedjük le róla!

2. A citromot hosszában négybe vágjuk, de ne vágjuk teljesen végig, csak annyira, hogy még egyben maradjon. Óvatosan szétnyitjuk, besózzuk és a negyedeket összenyomjuk.

3. A citromokat csatos befőttesüvegbe rakosgatjuk, és jól lenyomkodjuk, az üveget lezárjuk. A sózott citromot egy hónapig sötét, hűvös helyen érleljük.

Csirketagine sózott citrommal és olajbogyóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2060 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Csirketagine sózott citrommal és olajbogyóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
tippek, fortélyok