Kuszkusz hét zöldséggel

Couscous aux sept legumes

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kuszkusz hét zöldséggel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kuszkusz
2 nagyobb fej finomra vágva hagyma
3 db darabolt paradicsom
½ fej darabolt kelkáposzta
3 szál karikára vágott sárgarépa
3 db vékonyra szeletelt cukkini
6 dkg friss lóbab
½ teáskanál őrölt chilipaprika
1 ág finomra vágva korianderzöld
15 dl víz
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 evőkanál vaj
4 dkg mazsola
1 ág finomra vágva petrezselyemzöld
15 dkg vékonyra szeletelt cukkini
vagy
15 dkg sárga, vékonyra szeletelt tök

Elkészítés:

1. A kuszkusz készítésekor ha nem előgőzölt kuszkusszal dolgozunk, akkor azt a következő leírás szerint előkészítjük. A kuszkuszt először megmossuk, majd tálba szórjuk és ráöntünk 2,5 dl enyhén sózott vizet. Ujjal morzsolgatva a szemeket szétválasztjuk, majd a kuszkuszfőző edény felső részébe szórjuk, és a ragu fölött 25 percig gőzöljük. Levéve a felső edényt, a kuszkuszt újra tálba szórjuk. Ráöntünk 2,5 dl meleg vizet, és fakanállal addig kevergetjük, amíg kihűl. Még egyszer pár percig ujjal morzsolgatva szétválasztjuk a szemeket, és a főzőedény felső részébe visszaöntve 25-30 perc alatt készre gőzöljük. Levesszük a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál vajat vagy olajat, és a szemeket villával fellazítjuk.

2. A raguhoz az előző éjszaka beáztatott, majd leszűrt a csicseriborsót a sáfránnyal, a hagymával és a paradicsommal együtt a kuszkuszfőző edény (vagy egy emeletes zöldséggőzölő) aljára tesszük, majd felöntjük a vízzel. Lefedve, nagyon kis lángon 30 percig főzzük. Ezalatt a kuszkuszt a felső edénybe szórjuk, ezt ráillesztjük az alsóra, és a kuszkuszt 25 percig gőzöljük. Levesszük a felső edényt, és a kuszkusszal a külön leírás szerint dolgozunk tovább, majd visszatesszük a ragu fölé.

3. A zöldségalaphoz hozzáadjuk a káposztát, tököt és a sárgarépát. Felforraljuk, majd 20 percig főzzük. Belekeverjük a cukkinit, a lóbabot, a mazsolát, a petrezselymet, a koriander zöldet és a chilit. Levesszük a felső edényt, és a kuszkusszal a külön leírás szerint dolgozunk tovább. A ragut további 20 perc alatt készre pároljuk.

A tradicionális kuszkuszfőző edény két egymásba illő agyag vagy fémedényből áll: az alsóban készül a ragu, a lyukacsos aljú felsőben - a fűszeres gőzben - párolódik a hagyományos kuszkusz. A ma a boltokban kapható dobozos kuszkusz ennek előgőzölt változata, amelyet elég csak leforrázni, állni hagyni, végül olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsolva villával fellazítani.
A recept a kuszkuszfőzés hagyományos eljárásához ad útmutatást.
Kuszkusz hét zöldséggel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2558 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Kuszkusz hét zöldséggel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
ételfotó