Illatos, paradicsomos birkahúsleves

Harira

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Illatos, paradicsomos birkahúsleves
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott birkahús
25 dkg lencse
100 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
2 evőkanál tisztított vaj
2 fej finomra vágva hagyma
1 szál finomra vágva zellerszár
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott korianderzöld
1 rúd fahéj
1 csipet morzsolt sáfrány
1 késhegynyi őrölt gyömbér
35 dl hideg víz
3 evőkanál finomliszt
2 evőkanál citromlé
10 dkg rizs
vagy
10 dkg cérnametélt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kis kockákra vágott birkahúst, tisztított vajat, hagymát, zellerszárat a petrezselyem, illetve a koriander felével, a fahéjrúddal, sáfránnyal meg a gyömbérrel nagy lábosba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd a vajat közepes lángon kevergetve felolvasztjuk. Akkor felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, és 25-30 perc alatt jól besűrítjük.

2. Hozzáadjuk a korábban egy éjszakára beáztatott, majd leszűrt csicseriborsót meg a lencsét, és ezeket 55-65 perc alatt puhára főzzük.

3. Egy tálban összekeverjük a nagyobb kockákra vágott paradicsomot 2 liter vízzel és a maradék zöldfűszerekkel, és ezt is a leveshez öntjük. Ismét felforraljuk, a lángot lejjebb vesszük, majd további 10 percig főzzük. Ha cérnametéltet vagy rizst főzünk bele, azt ekkor kell hozzátenni.

4. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék (5 dl) vízzel. A levest lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a vizes habarást. A tűzre visszatéve, továbbra is állandóan kevergetve 15 perc alatt összefőzzük. A harirának nem szabad túl sűrűnek lennie! Végül a citromlével savanyítjuk, és forrón tálaljuk.

A vajat felhevítjük, majd addig sütjük, amíg mindenféle tejmaradvány (savó, író stb.) elpárolog belőle.
Ez a híresen finom leves birkahúsból és hüvelyesekből készül harmonikusan összeválogatott fűszerekkel illatosítva. Eredetileg ramadánkor, a napi böjt lezárásakor fogyasztották; általában valami édeset, például aszalt datolyát vagy fügét csipegetnek hozzá. A harira egész Észak-Afrikában óriási népszerűségnek örvend, és ennek megfelelően rengeteg helyi változata létezik.
A levest gyakran tálalják cérnametélttel, rizzsel vagy Marokkóban m'hamssa (muhammas stb.), Algériában bekoukis (burkukis stb.) néven emlegetett, finom durumbúzadarából készült kis golyókkal. Ez utóbbi valójában nagy szemű kuszkusznak számít, mégis inkább borsszem nagyságú tarhonyára hasonlít.
Illatos, paradicsomos birkahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1190 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Illatos, paradicsomos birkahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
hírlevél