Illatos, paradicsomos birkahúsleves
Harira



Elkészítés:
1. A kis kockákra vágott birkahúst, tisztított vajat, hagymát, zellerszárat a petrezselyem, illetve a koriander felével, a fahéjrúddal, sáfránnyal meg a gyömbérrel nagy lábosba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd a vajat közepes lángon kevergetve felolvasztjuk. Akkor felöntjük 1 liter vízzel, felforraljuk, és 25-30 perc alatt jól besűrítjük.
2. Hozzáadjuk a korábban egy éjszakára beáztatott, majd leszűrt csicseriborsót meg a lencsét, és ezeket 55-65 perc alatt puhára főzzük.
3. Egy tálban összekeverjük a nagyobb kockákra vágott paradicsomot 2 liter vízzel és a maradék zöldfűszerekkel, és ezt is a leveshez öntjük. Ismét felforraljuk, a lángot lejjebb vesszük, majd további 10 percig főzzük. Ha cérnametéltet vagy rizst főzünk bele, azt ekkor kell hozzátenni.
4. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék (5 dl) vízzel. A levest lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a vizes habarást. A tűzre visszatéve, továbbra is állandóan kevergetve 15 perc alatt összefőzzük. A harirának nem szabad túl sűrűnek lennie! Végül a citromlével savanyítjuk, és forrón tálaljuk.