Grízes metélt

Darás metélt

| Grízes metélttészta receptek
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető olcsó
Grízes metélt
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg búzadara
35 dkg tojásos metélt tészta
8 dkg zsír
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A zsírt megforrósítjuk, és kevergetve világosbarnára pirítjuk benne a darát, felengedjük másfélszeres mennyiségű, forró, enyhén sós vízzel, felforraljuk, majd letakarva forró sütőbe tesszük, míg az összes folyadékot felszívja és megduzzad.

2. A 4 tojásosból készített tésztát kifőzzük, a kész darához keverjük, és újból átforrósítjuk.

Ezt a tésztát van, aki sósan eszi, savanyúsággal, van, aki édesen, tányérján leöntve hígított, langyos lekvárral.

Gyúrt tészta

Gyúrt tészta
3 db tojás
40 dkg liszt
1 késhegynyi
kevés zsír

1. A lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojásokat, sózzuk, és miközben ujjainkkal keverjük, apránként hozzáadunk annyi vizet, hogy a liszt az egészet felvegye.

2. A gyúródeszkát belisztezzük, rátesszük a tésztát, és erőteljes csuklómunkával addig gyúrjuk, míg nem ragad. Ekkor két cipóvá formázzuk, ezeket zsírral bekenjük, letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük.

3. Ezután lisztezett nyújtófával egyenletes vastagságú kerek lappá nyújtjuk (közben szükség szerint lisztezzük), ha csuszát vagy kockatésztát akarunk készíteni egész vékonyra, ha metéltet, gyufaszál vastagságúra.

4. A tésztalapot abroszra téve szikkadni hagyjuk, s ha már nem tapad, felcsavarjuk a nyújtófára és végigmetsszük. Az így keletkezett egymásra rétegzett tésztadarabokat a kívánt formára vágjuk: 4-5 mm széles metéltre, 1,5-2 cm élű kockára, vagy kézzel szaggatjuk néhány négyzetcentiméternyi, szabálytalan formájú csuszadarabokra.

5. A tésztát nagyon bő, enyhén sós, lobogva forró vízbe tesszük, egyenletesen forraljuk, és időnként megkavarjuk, amíg meg nem puhul. Ekkor azonnal leszűrjük. Ha nem frissen gyúrt tésztát használunk, a szűrőben meleg folyóvízzel leöblítjük. A tésztát kevés forró zsiradékban megforgatjuk, majd ízesítjük, s azon frissiben tálaljuk.

Grízes metélt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2533 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Grízes metélt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj