Tyúkhúsleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tyúkhúsleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 150-200 dkg-os, darabolt tyúk
vagy
1 db 150-200 dkg-os, darabolt kakas
20 dl hideg víz
2 szál tisztított, hasábokra vágott sárgarépa
2 szál tisztított, hasábokra vágott petrezselyemgyökér
1 kisebb tisztított, egész zeller
1 kisebb tisztított, egész karalábé
1 kisebb fej tisztított, egész vöröshagyma
1 kisebb tisztított, egész burgonya
2 gerezd tisztított, egész fokhagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A megtisztított tyúkot (kakast) feldaraboljuk, és mély fazékba tesszük. (A fejét és lábát is főzzük bele a levesbe, még akkor is, ha asztalra nem adjuk.) Ráöntjük a hideg vizet, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot, kis lángon felforraljuk, és ezután nagyon-nagyon lassan, egyenletesen forraljuk.

2. A megtisztított répát és petrezselyemgyökeret hasábokra vágjuk, a megtisztított krumplit, zellert, karalábét, fokhagymagerezdeket és a vöröshagymát egészben hagyjuk (ha ez utóbbiról csak a legkülső héjréteget hántjuk le, a rajta maradó héjtól nagyon szép lesz a leves színe). Ha az állat öreg (ebből lesz a jó leves, főként a kakasból), a zöldséget csak 30-45 perc múlva adjuk a léhez, ha fiatal, korábban. A fövés közben keletkező habot felesleges leszedni.

3. Az elkészült levest hagyjuk néhány percig ülepedni, mielőtt leszűrnénk, és soha ne öntsük, csak merőkanállal szedjük, hogy az aljáról az üledék fel ne kavarodjon.

A tyúkhúsleves hagyományos ünnepi étel, amelyet második fogásként nagyon sok vidéken a főtt tyúkhús követett valamilyen (például paradicsom-, kapor-, alma-, egres-) mártással.
Valaha a változatosságra törekvő szegény asszonyok a félig főtt levesből kiszedték a „komolyabb" részeket - mellet, combokat -, és átsütötték. Így vén tyúkból is porhanyós pecsenye lett.
A húsleves belefőtt betéttel az igazi: kockatésztával, cérnametélttel, grízgaluskával, maceszgombóccal, lakodalomkor meg csigatésztával.
Valaha az Alföldön sáfránnyal főzték, hogy szebb legyen a színe.
Hagyományos lakodalom ma sem képzelhető el aranyló tyúkhúsleves nélkül, s ezt vittek a látogató asszonyok a gyermekágyasnak is.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Tyúkhúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5195 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Tyúkhúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
szótár