Hortobágyi palacsinta

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hortobágyi palacsinta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl tejföl
40 dkg borjúcomb
vagy
40 dkg kicsontozott csirkemell
1 kisebb paradicsom
1 mokkáskanál pirospaprika
3 dkg zsír
1 kisebb fej vöröshagyma
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott paprika
ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:

1. A húsból és a többi hozzávalóból a pörkölt csirke receptje szerint pörköltet készítünk. Cukor nélkül megsütjük a palacsintákat.

2. A puha húst kiszedjük a levéből, és apróra felvágjuk, esetleg megdaráljuk. A lét összeforraljuk 3 dl tejföllel, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy kenhető masszát kapjunk, ezzel a palacsintákat egy csíkban megkenjük, majd feltekerjük. (Csinálhatunk belőlük kis batyukat is, ha feltekerés előtt a töltelékcsíkra hajtjuk keresztirányú széleiket.)

3. A megtöltött palacsintákat lapos tűzálló tálban egymás mellé rakjuk, és leöntjük a maradék mártással. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon alaposan átforrósítjuk (10-15 perc).

4. Tálalás előtt meghintjük kevés tejföllel. Jól mutat rajta a petrezselyem vagy paprikakarika díszítés.

A pörkölt és paprikás csirke igen népszerű fogások, és ez továbbfejlesztett változatok alkotására is ihlette a szakácsokat. Ezek közül talán a 20. század elején Debrecen patinás szállodájában, az Arany Bikában kreált hortobágyi palacsinta bizonyult leginkább maradandónak, ma is népszerű előétel.
Laktató, legfeljebb kettőt adjunk egy személynek, de ha a főétel tartalmas, egy is elég.

Sós palacsintatészta

Kép nélkül
2 db tojás
1 késhegynyi
3 dl tej
15 dkg liszt
1 dl ásványvíz vagy
1 dl szódavíz
kevés olaj

1. A tojásokat a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és csomómentesre kidolgozzuk, hogy tejszínsűrűségű legyen. (Ha túl sűrű, szódavízzel hígítjuk. Ha gyenge a tészta, még egy tojással vagy kevés tésztával elkevert liszttel sűrítjük.)

2. Keverés után legalább 60 percet pihentetjük.

3. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kenőtollal megolajozzuk, és egyszerre egy kis mérőkanálnyi masszát öntünk bele.

4. Az edényt megforgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. A tésztát nem túl erős hőnél sütjük, ha az alsó fele pirulni kezd, lapáttal megfordítjuk. A másik oldalán már pillanatok alatt pirul.

5. Ha több palacsintát készítünk, a kész lapokat alufóliával letakarva melegen tartjuk.

(A fenti mennyiségekből 12 palacsintát készíthetünk.)

Pörkölt csirke

Kép nélkül
1 db 130 dkg-os, darabolt csirke
2 db kimagozott, karikára vágott zöldpaprika
1 kávéskanál édes pirospaprika
4 dkg zsír
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
1 nagyobb hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint
A díszítéshez::
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

1. A csirkét feldaraboljuk (használjuk fel az aprólékot is). A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, és a zsiradékban, fedő alatt, időnként kevergetve üvegesre pároljuk.

2. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elhelyezzük rajta a húsdarabokat, egy-két percig nagy lángon pörköljük, majd mérsékeljük a hőt, megsózzuk a húst, hozzáadjuk a kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát, a kimagozott, meghámozott, darabolt paradicsomot, és fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy oda ne kapjon. Ne keverjük, ehelyett rázogassuk a lábast.

3. Tálaláskor a húsdarabokat rendezzük mély tálba, öntözzük meg a lével, és díszítésül rakjunk rájuk néhány karika zöldpaprikát.

Tarhonyát vagy galuskát, és fejes- vagy uborkasalátát, kovászos uborkát adjunk hozzá.

Hortobágyi palacsinta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1715 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Hortobágyi palacsinta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
lexikon