Borjúpaprikás

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Borjúpaprikás
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kockára vágott borjúlapocka
1 evőkanál liszt
3 dl tejföl
1 db cikkekre vágott paradicsom
2 db vékonyra szeletelt zöldpaprika
½ kávéskanál rózsapaprika
5 dkg zsír
1 fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint
A körítéshez:
igény szerint tarhonya
A tálaláshoz:
igény szerint tejföl

Elkészítés:

1. A húst valamivel nagyobb kockákra vágjuk, mint a sertéspörkölthöz. A hagymát finomra aprítjuk, s a zsiradékban addig pirítjuk, míg sárgulni kezd, ekkor lehúzzuk a lángról, megszórjuk a pirospaprikával, 2-3 evőkanál vízzel felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat, egy-két percig kavargatva pirítjuk, majd sózzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve gyorsan főzzük; ha zsírjára sül, mindig kevés langyos vizet teszünk alá.

2. Amikor félig puha a hús, hozzáadjuk a hosszúkás, vékony szeletekre vágott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot.

3. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és összeforraljuk a lével. Galuskával vagy tarhonyával körítjük.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Tarhonya

Tarhonya
25 dkg tarhonya
6 dl forrásban lévő víz
4 dkg zsír
0.5 kisebb fej reszelt vöröshagyma vagy
0.5 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
kevés pirospaprika
ízlés szerint

1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.

3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).

4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.

Galuska

Galuska
40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.

Borjúpaprikás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5291 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Borjúpaprikás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
most van szezonja