Sertéspörkölt

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sertéspörkölt
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kockára vágott sertéslapocka
vagy
80 dkg kockára vágott sertéscomb
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
5 dkg zsír
1 kávéskanál pirospaprika
2 db kimagozott, darabolt zöldpaprika
1 db tört paradicsom
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott zöldpaprika

Elkészítés:

1. A húst 2 centiméteres élű kockákra vágjuk. A finomra aprított hagymát a felhevített zsiradékban halványsárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, majd a húst, a lángra visszatéve egy-két percig kavargatjuk, megsózzuk, s fedő alatt lassan pároljuk.

2. Kb. negyedóra elteltével hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát és a széttördelt paradicsomot. Időnként kavargatva tovább pároljuk, míg megpuhul. Csak akkor öntsünk alá kevés langyos vizet, ha látjuk, hogy egyébként hamarosan zsírjára sülne.

3. Egy-két perccel korábban, mint levesszük a lángról, belekarikázhatunk még egy zöldpaprikát, ez különösen frissé teszi az ízét. Szezonon kívül a paradicsomot és paprikát egy-két evőkanálnyi lecsóval helyettesíthetjük.

Galuskával vagy tarhonyával körítjük, friss zöldségből készült salátát vagy más savanyúságot adunk mellé. A tálon zöldpaprikakarikákkal díszítjük.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Tarhonya

Tarhonya
25 dkg tarhonya
6 dl forrásban lévő víz
4 dkg zsír
0.5 kisebb fej reszelt vöröshagyma vagy
0.5 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
kevés pirospaprika
ízlés szerint

1. A hagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük.

2. A zsírt megforrósítjuk, rátesszük a tarhonyát, és kevergetve aranysárgára pirítjuk.

3. Belekeverjük a hagymát, rövid ideig tovább pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, majd felöntjük kétszer annyi lobogó forró vízzel, mint amennyi a tarhonya (kb. 6 dl).

4. Lefedjük, és meleg sütőbe tesszük. Úgy 15 perc alatt puhul meg. Mint a rizsköretben, minden szemnek külön kell állnia.

Galuska

Galuska
40 dkg liszt
2 db tojás
2 dl víz
4 dkg zsír
1 késhegynyi

1. A munkalapon előkészítjük a hozzávalókat (1. kép). A tojásokat mély tálba ütjük, sózzuk, 2 dl vízzel felöntjük (2. kép), majd összekeverjük annyi fokozatosan adagolt liszttel (3. kép), hogy lágy masszát kapjunk.

2. Ezt bő, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk galuskaszaggatón át (4. kép), ennek híján nedves kis vágódeszkáról nedvesített késsel. Ha kész, feljön a víz tetejére.

3. Ekkor tésztaszűrőben langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, s forró zsírba forgatjuk.

Sertéspörkölt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1504 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Sertéspörkölt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
ételfotó