Borsos tokány

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Borsos tokány
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg csíkokra vágott marhalábszár
ízlés szerint őrölt bors
1 evőkanál paradicsompüré
1 gerezd zúzott fokhagyma
5 dkg zsír
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, és a felhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a húst, kicsit megforgatjuk, sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, ráöntjük a bort, és fedővel letakarva nagyon lassan pároljuk. Elpárolgott levét kevés vízzel szükség szerint pótoljuk.

3. Mikor a hús félig puha, zsírjára sütjük, megborsozzuk (elkeverjük a paradicsompürével), jól átpirítjuk, majd szükség szerint kevés vizet hozzáadva készre pároljuk.

Leve sűrű, rövid, rozsdabarna. Körete sós vízben főtt vagy tört krumpli, esetleg puliszka.

Polenta alaprecept

Polenta alaprecept
25 dkg kukoricadara
15 dl víz
igény szerint

1. Fazékban a sós vizet csipetnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzhetjük a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk.

2. Ekkor csökkentjük a hőt, és állandó keverés mellett a darát 45 percig főzzük. Minél jobban keményedik a polenta, annál erősebben kell keverni. Ha mégis csomó képződik benne, azt a keverőlapáttal a fazék oldalán szétnyomkodjuk.

Vigyázat: a kása nagyon forró lesz. Főzés közben hólyagok keletkeznek, amik szétpukkannak és kispriccelhetnek a fazékból.

A polenta akkor kész, ha elválik az edény aljáról (a fazék alján esetleg egy égettebb kéreg képződik), deszkára kiborítjuk, és kés lapjával elsimítjuk. Amíg forró, cérnával, ha kihűlt, késsel könnyen szeletelhető.

Borsos tokány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5953 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
Borsos tokány
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Magyar kóstoló
Magyar kóstoló
(Vince Kiadó, 2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett gasztronómiai útikalauz, szakácskönyv, sőt ennél is több: étkezési szokásainkat, konyhaművészetünket sajátos felfogásban, a... bővebben...
lexikon