Csokoládéfelfújt

Soufflé au chocolat

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csokoládéfelfújt
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A csokoládéöntethez:
15 dkg durvára tört étcsokoládé
6 evőkanál tej
1 evőkanál vaj
A felfújthoz:
15 dkg durvára tört étcsokoládé
8 nagyobb szétválasztott tojás
4 dl tej
7 és fél dkg finomliszt
1 csipet
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A csokoládéöntethez a csokoládét a vajjal vízfürdőn, alig gyöngyöző víz fölött felolvasztjuk. A tejet külön felforraljuk, és apránként hozzáöntjük a csokoládéhoz.

2. A felfújthoz a sütőt 230 °C-ra (gázon 8-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tűzálló (felfújt)formát.

3. A lisztet átszitáljuk, a tejet pedig felforraljuk. A csokoládét lábosba tesszük, közepes lángon melegíteni kezdjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntünk 1,8 dl tejet. Simára keverjük; vigyázat: forrnia nem szabad! Akkor beleöntjük a maradék tejet, 30 másodpercre felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

4. Egy tálban 4 tojást fehéredésig keverünk a cukorral. Ha robotgéppel dolgozunk, a sebességet kisebbre véve apránként hozzádolgozzuk a lisztet, azután az olvasztott csokoládét. A masszát visszatesszük a csokoládés lábosba, felforraljuk, majd közepes lángon 1 percig forraljuk. Keverőtálba öntjük, hogy hamarabb kihűljön, végül (ha kihűlt) belekeverjük a maradék 4 tojássárgáját.

5. Az összes tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és a habot óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszába. A tésztát az előkészített formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük; a felfújtnak jó magasra fel kell jönnie. Megszórjuk porcukorral, és a csokoládéöntettel leöntve tálaljuk.

Az egyik leglátványosabb vendégváró édesség a frissen kisült, szépen megemelkedett, habkönnyű felfújt. A tészta a felvert tojáshabtól emelkedik meg, de vigyázat: a sütőből kivéve hamar összeesik, ezért azonnal tálalnunk kell.
Csokoládéfelfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1810 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Csokoládéfelfújt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
hírlevél