Csokoládéfelfújt
Soufflé au chocolat



Elkészítés:
1. A csokoládéöntethez a csokoládét a vajjal vízfürdőn, alig gyöngyöző víz fölött felolvasztjuk. A tejet külön felforraljuk, és apránként hozzáöntjük a csokoládéhoz.
2. A felfújthoz a sütőt 230 °C-ra (gázon 8-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tűzálló (felfújt)formát.
3. A lisztet átszitáljuk, a tejet pedig felforraljuk. A csokoládét lábosba tesszük, közepes lángon melegíteni kezdjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntünk 1,8 dl tejet. Simára keverjük; vigyázat: forrnia nem szabad! Akkor beleöntjük a maradék tejet, 30 másodpercre felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
4. Egy tálban 4 tojást fehéredésig keverünk a cukorral. Ha robotgéppel dolgozunk, a sebességet kisebbre véve apránként hozzádolgozzuk a lisztet, azután az olvasztott csokoládét. A masszát visszatesszük a csokoládés lábosba, felforraljuk, majd közepes lángon 1 percig forraljuk. Keverőtálba öntjük, hogy hamarabb kihűljön, végül (ha kihűlt) belekeverjük a maradék 4 tojássárgáját.
5. Az összes tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és a habot óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszába. A tésztát az előkészített formába töltjük, és 25-30 perc alatt megsütjük; a felfújtnak jó magasra fel kell jönnie. Megszórjuk porcukorral, és a csokoládéöntettel leöntve tálaljuk.