Csicseriborsós-húsos fazék gazdagon

Escudella i carn d'olla

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csicseriborsós-húsos fazék gazdagon
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db 45 dkg-os csirke
50 dkg borjúhús
30 dkg véres hurka
2 szál zellerszár
2 szál sárgarépa
30 dkg hámozott, kockára vágott burgonya
1 fej negyedekre vágott káposzta
1 db marhacsont
18 dkg húsos, kockára vágott szalonna
1 db retek
3 szál póréhagyma
30 dkg köröm
30 dkg disznóorr
vagy
30 dkg disznófül
A húsgombóchoz:
1 evőkanál finomliszt
6 dkg fenyőmag
9 dkg húsos, kockára vágott szalonna
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
2 nagyobb felvert tojás
6 dkg apróra vágott véres hurka
ízlés szerint frissen őrölt őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A borjúhúst, csirkét, sertésrészeket, húsos szalonnát és a csontokat nagy lábos forró, sós vízbe tesszük, és 90 percig főzzük.

2. A húsgombóchoz a kétféle darált húst és a szalonnát megsózzuk, megborsozzuk, majd jól összedolgozzuk a petrezselyemmel, a fokhagymával, a tojással, a véres hurkával és a fenyőmaggal. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és ezeket lisztbe forgatjuk.

3. A leveshez hozzáadjuk a káposztát, burgonyát, az előzőleg 1 éjszakára beáztatott csicseriborsót, sárgarépát, a póré fehér részét, retket és végül a húsgombócokat.

4. 45 perc múlva beletesszük az egész véres hurkát is, és további 20 percig főzzük. Akkor a levest leszűrjük, a húsféléket meg a zöldségeket feldaraboljuk, és a húsgombóccal gazdagított levessel tálaljuk.

Ezt az igen laktató, rusztikus egytálételt nevezik cocidónak (a spanyol cocer = főzni' szóból) és escudellának is. Spanyolország földközi-tengeri partvidékén, Katalóniától Andalúziáig mindenütt ismerik, de még a Kanári-szigeteken is készítik.
Számtalan változata létezik, de mindig tartalmaz többféle húst, kolbászt, burgonyát, káposztát és csicseriborsót. Az itt közölt recept szerint - a középső régió hagyományainak megfelelően - húsgombócot is kell belefőzni.
A recept előír még katalán véres kolbászt (nem sütnivaló véreshurkát!) is, melyet fahéjjal, édesköménymaggal és borssal fűszereznek; ezt helyettesíthetjük véres hurkával, sőt megpróbálhatjuk az eredeti fűszerezést is utánozni. Ne aggódjunk, ha sertésfület vagy -farkat nem kapunk; ezeket elhagyhatjuk, de disznólábat mindenképp próbáljunk szerezni, mert részben ez adja az étel különleges ízét.
Csicseriborsós-húsos fazék gazdagon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1259 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Csicseriborsós-húsos fazék gazdagon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
bevásárlólista