Nizzai saláta
Salade Nicoise



Elkészítés:
1. A nyolcba vágott paradicsomot szűrőbe tesszük, gyengén lesózzuk. 60 percet hagyjuk lecsöpögni.
2. Az articsókának eltávolítjuk a külső, kemény leveleit, majd levágjuk a fej felső egyharmadát. Az így előkészített articsókát hosszában kettévágjuk, szőrös belsejét kidobjuk, a vágási felületet bedörzsöljük citrommal.
3. Egy nagy, mély salátástálba teszünk némi leveleire szedett salátát, paradicsomot, articsókát, paprikát, sós lében eltett, lecsöpögtetett tonhalat, zellert, a nyolcba vágott keménytojásokat és mogyoróhagymát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a fenti hozzávalók tartanak.
4. Az olajbogyókat becsavarjuk a szardellafilébe és elrendezzük a saláta tetején.
5. A vinaigrette-hez az olajat kis tálban kikeverjük az ecettel, sózzuk, borsozzuk. A kész salátát meglocsoljuk az öntettel és azonnal tálaljuk.