Paradicsomos lepény
Flan de tomate



Elkészítés:
1. A kimagozott paradicsomot szűrőbe téve 60 percet hagyjuk lecsöpögni.
2. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. A tojást habosra verjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a lecsöpögtetett paradicsomot, a tejszínt, a sajtot, a fokhagymát és a zöldfűszereket. A keveréket az elősütött tésztára öntjük, és 35-40 percig (tűpróbáig) sütjük. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Sós omlós lepény

1. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük.
2. A finomlisztet átszitáljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rádaraboljuk a vajat, és robotgéppel morzsásra dolgozzuk (mint az omlós tésztát). Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
3. 30 percig pihentetjük, aztán 23-24 cm átmérőjű, kivajazott, kilisztezett formába (az aljára és az oldalára) nyomkodjuk. 10-15 perc alatt halványsárgára sütjük.