Könnyű mandulás torta
Mantovana



Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra (gázon 3-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
2. A lisztet, kukoricalisztet és sütőport tálba szitáljuk. A tojást és tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A szárazanyagokat, citromhéjat és az olvasztott vajat fakanállal beleforgatjuk a tojásos keverékbe.
3. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A masszát az előkészített tortaformába töltjük, és a tetejét megszórjuk a mandulával. 35-40 percig (tűpróbáig) sütjük.
4. 15 percig a formában hagyjuk hűlni, azután rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva,vaníliakrémmel tálaljuk.
Klasszikus főzött vaníliakrém
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk.
2. A tejet felforraljuk a vaníliával meg az üres rudakkal. A rudat kiszedjük (az aromát hozzáadjuk).
3. A vaníliás tejet apránként a cukros tojáshoz öntjük. 2 percig verjük, majd a tejes lábosba öntve tűzre tesszük, és kis lángon folyamatosan verve sűrűre főzzük, amíg bevonja a kanál hátát.
4. A tűzről lehúzva robotgéppel még 2-3 percig verjük, majd tálba öntve tálaljuk.