Könnyű mandulás torta

Mantovana

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Könnyű mandulás torta
Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg héjas, apróra vágott mandula
5 dkg hámozott, apróra vágott mandula
1 csipet
31 dkg olvasztott vaj
1 db citrom reszelt héja
4 nagyobb tojássárgája
4 nagyobb tojás
2 teáskanál sütőpor
22 és fél dkg kukoricaliszt
22 és fél dkg finomliszt
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra (gázon 3-as fokozatra) előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát.

2. A lisztet, kukoricalisztet és sütőport tálba szitáljuk. A tojást és tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A szárazanyagokat, citromhéjat és az olvasztott vajat fakanállal beleforgatjuk a tojásos keverékbe.

3. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A masszát az előkészített tortaformába töltjük, és a tetejét megszórjuk a mandulával. 35-40 percig (tűpróbáig) sütjük.

4. 15 percig a formában hagyjuk hűlni, azután rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva,vaníliakrémmel tálaljuk.

Ez a töltetlen torta a toscanai Pratóból származik, és nem Mantovából, ahogy a neve alapján gondolnánk.
A mandulatortához kitűnően illenek a különböző tejszínes, vaníliás krémek, sőt adhatunk mellé valamilyen, eredetileg tölteléknek szánt krémet is.

Klasszikus főzött vaníliakrém

Klasszikus főzött vaníliakrém
8 nagyobb tojássárgája
2 db vaníliarúd vagy
1 teáskanál vaníliaaroma
10 dl tej

1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk.

2. A tejet felforraljuk a vaníliával meg az üres rudakkal. A rudat kiszedjük (az aromát hozzáadjuk).

3. A vaníliás tejet apránként a cukros tojáshoz öntjük. 2 percig verjük, majd a tejes lábosba öntve tűzre tesszük, és kis lángon folyamatosan verve sűrűre főzzük, amíg bevonja a kanál hátát.

4. A tűzről lehúzva robotgéppel még 2-3 percig verjük, majd tálba öntve tálaljuk.

Könnyű mandulás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3472 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Könnyű mandulás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
hírlevél