Tésztában sült cotechino borhabbal

Cotechino in galera con lo zabaione

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Tésztában sült cotechino borhabbal
Adag: 9 tepsi (54 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 adag pizzatészta
18 evőkanál édesköménymag
9 nagyobb tojássárgája
A borhabhoz:
36 evőkanál marsala bor
18 teáskanál brandy
36 nagyobb szétválasztott tojás
36 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A cotechinót legalább 6 órára vízbe áztatjuk, majd papírtörlővel leszárogatjuk.

2. Villával sűrűn megszurkáljuk, szorosan géz- vagy muszlinkendőbe kötjük, a két végét spárgával megkötjük, és lobogó forró vízben legalább 120 percet főzzük. Kiemeljük a vízből, egy kicsit hűlni hagyjuk, hogy tudjunk vele dolgozni. Kicsomagoljuk a kendőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A pizzatésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, megszórjuk az édesköménymaggal, és még egyszer átmegyünk rajta a nyújtófával, hogy a fűszer belenyomódjon a tésztába. A kinyújtott tésztalapnak végül ujjnyi vastagnak kell lennie.

4. A cotechinóról óvatosan lehúzzuk a bőrét, és a kolbászt becsavarjuk a tésztába. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és 45 percig kelesztjük.

5. A sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozatra) előmelegítjük. Egy tepsit kivajazunk és leterítünk zsírpapírral. A tésztába csomagolt kolbászt az előkészített tepsire fektetjük, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.

6. A borhabhoz a tojássárgáját a cukorral robotgéppel, nagy sebességen halványsárga, sűrű krémmé verjük. Hozzáadjuk a Marsalát meg a brandyt, és fakanállal vízfürdőn, folyamatos kevergetés mellett 15-20 perc alatt egészen krémesre főzzük. A tűzről lehúzva egyszemélyes tálkákba öntjük, tetejére tesszük a megsült, felszeletelt tésztabundás kolbászt és azonnal tálaljuk.

A cotechino kolbász Emilia Romagna tartományból származik, de ma már egész Olaszországban népszerű karácsonyi csemege, és sokféle étel hozzávalója. Nagy - körülbelül 7-8 cm átmérőjű, 21-23 cm hosszú -, homogén, szinte krémes állagú olasz főzőkolbász, melyet többek közt darált szalonnabőrből, sertésfejhúsból és -tarjából készítenek fehérborral, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesítve. A friss kolbászt több órán át kell főzni, de a bolti, előfőzött változatot csak 30 percig. Az enyhén pácolt, előfőzött változatot ma már sokfelé exportálják.
A zabaglione vagy zabaione könnyű borhab, melyet egy szicíliai desszertborból, a Marsalából készítenek.

Pizzatészta

Pizzatészta
1 teáskanál szárított élesztő
22.5 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt. A közepébe nyomott mélyedésbe öntjük az olajat és a vizet.

2. Fakanállal vagy lisztezett kézzel folyamatosan összedolgozzuk az alapanyagokat (1. kép).

3. A tésztát enyhén lisztezett deszkára (munkalapra) borítjuk, cipót formázunk belőle (2. kép).

4. Ököllel szétnyomkodjuk (3. kép), a távolabbi végét kissé visszahajtjuk, és az egészet a tenyerünk alsó felével magunktól eltoljuk. A tésztát egy negyed fordulattal elforgatjuk, majd az előbbi visszahajtós-eltolós mozdulatot megismételjük. A tészta kidolgozását 8-10 percig folytatjuk. Végül újra cipóvá formázzuk. Akkor jó, ha szép sima és már nem ragad.

5. Visszatesszük a tálba, letakarjuk egy vékonyan beolajozott frissen tartó fóliával (vagy egy konyharuhával) (4. kép), és meleg helyen kelesztjük 60 percen át, vagy amíg a tészta duplájára nő. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy rendesen megkelt-e, hogy ujjunkkal benyomjuk, ha az ujjunk nyoma ott marad, akkor a tészta feldolgozásra kész.

Tésztában sült cotechino borhabbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1893 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Tésztában sült cotechino borhabbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
vegetáriánus ételek