Házi tészta csípős paradicsommártással

Maccheroni al ferretto

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gyúrt tésztához:
2 evőkanál kukoricaliszt
A paradicsommártáshoz:
150 dkg érett, kockára vágott paradicsom
1 db szárított, tört chilipaprika
1 evőkanál összetépkedett bazsalikom
1 és ¼ dl száraz vörösbor
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 nagyobb fej finomra aprított lilahagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
6 dkg frissen reszelt pecorino sajt

Elkészítés:

1. A paradicsommártáshoz az olajat nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük, megpirítjuk rajta a chilit, a hagymát és a marhahúst (lehet tarja is). Hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük borral, és megvárjuk, amíg az alkoholtartalma elpárolog. Beledobjuk a paradicsomot és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.

2. Felforraljuk, lejjebb vesszük a lángot, és félig lefedve, kis lángon 120 percet főzzük. Ha a mártás túlságosan besűrűsödne, kevés vízzel felöntjük.

3. A tésztához a durumlisztet összegyúrjuk annyi meleg (kézmelegnél kicsit melegebb) vízzel, hogy viszonylag lágy tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett munkalapon 10 perc alatt kidolgozzuk, hogy sima és rugalmas legyen. Fóliába csomagolva körülbelül 30 percig pihentetjük. Akkor hosszúkás rudakat sodrunk belőle, és ezt felvágjuk 10 centiméteres darabokra. Ezeket kötőtűre csavarva és kicsit megsodorva hosszúkás, 20 centiméteres csövecskéket kapunk. (Az olaszok eredetileg egy ferretto nevű eszközzel dolgoznak - innen ered a tésztaféle neve.)

4. A tésztacsöveket tiszta konyharuhára teregetjük, és megszórjuk a kukoricaliszttel. Ha minddel elkészültünk, nagy lábosban, forró, sós vízben 7-10 perc alatt kifőzzük (akkor jó, ha al dente, azaz harapható állagú). Alaposan lecsöpögtetjük, és előmelegített tálalóedénybe szedjük. Rákanalazzuk a paradicsommártást, és megszórjuk a pecorinóval. Forrón tálaljuk.

Ez a recept csak egy a számtalan lehetséges változat közül, amelyet Olaszország déli részén készítenek. Ennek a calabriai receptnek a jellegzetessége, hogy a mártásban erőteljes szerep jut a chilipaprikának.
A 'maccherone' ősrégi szó, és többféle különböző tésztát is jelenthet.
Házi tészta csípős paradicsommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1810 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Házi tészta csípős paradicsommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
pinterest