Spenótos lasagne darált hússal
Lasagne verde al ragu



Elkészítés:
1. Az olajat kis lángon felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát, a répát és a zellert, és lefedve 25-30 perc alatt egészen puhára pároljuk.
2. Beledobjuk a fokhagymát, a kolbászt és a darált húst, és nagy lángon megpirítjuk, hogy a marhahús is átsüljön. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a borral, és megvárjuk, amíg a bor elpárolog. Hozzáadjuk a paradicsomot, petrezselymet, szerecsendiót, rozmaringot, zsályát, babérlevelet, citromhéjat, majd sózzuk, borsozzuk.
3. Kis lángon legalább 4 órát főzzük, közben időnként kevés vízzel vagy húslevessel felöntjük, nehogy leégjen.
4. A párolt spenótot alaposan kinyomkodjuk, és nagyon finomra vágjuk (ha mirelit parajpürével dolgozunk, azt is jól kinyomkodjuk).
5. A tésztához a lisztet a munkalapra szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük az elhabart tojást és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Szükség szerint több vizet is gyúrhatunk bele. A spenótot a tojással együtt gyúrjuk a liszthez. A tésztát cipóvá formázzuk, és fóliába csomagolva 60 percet pihentetjük. Utána a szokásosnál kicsit vastagabbra nyújtjuk, és 15x10 centiméteres négyszögekre vágjuk.
6. A besamel készítéséhez a vajat kis lábosban megolvasztjuk, csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, és kis lángon 2-3 percig kevergetjük. A tejet folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan adjuk hozzá, és körülbelül 5 perc alatt sima, selymes mártást főzünk belőle. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk.
7. Nagy lábosban vizet forralunk, megsózzuk, és a lasagne-lapokat adagonként 2-3 perc alatt kifőzzük; akkor jó, ha a tészta al dente, vagyis harapható állagú. A kifőtt lapokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és tiszta konyharuhára terítve pár percig száradni hagyjuk.
8. A sütőt 190 °C-ra (gázon 5-ös fokozatra) előmelegítjük. Egy mély, szögletes tűzálló tálat kivajazunk, az alján elosztunk egy kevés húsos ragut, majd befedjük egy réteg tésztalappal. Egyenletesen meglocsoljuk egy kevés besamellel, megszórjuk parmezánnal. A rétegezést addig ismételjük, amíg az összes alapanyag elfogy. A tetejére tészta kerüljön besamellel és reszelt sajttal beborítva. A maradék vajat rákockázzuk, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.