Spenótos lasagne darált hússal

Lasagne verde al ragu

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál vaj
30 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint
A besamelhez:
5 dl meleg tej
5 evőkanál finomliszt
4 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint
A darált húsos raguhoz:
1 ág zsálya
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 ág rozmaring
1 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
1 és ¼ dl vörösbor
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 szál finomra vágva sárgarépa
2 db finomra aprított zellerszár
2 fej finomra vágva lilahagyma
50 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 kis darab citromhéj
1 evőkanál finomliszt
igény szerint húsleves
vagy
igény szerint víz
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt bors
A gyúrt tésztához:
45 dkg finomliszt
25 dkg mirelit paraj
vagy
25 dkg spenót
4 evőkanál víz
2 nagyobb tojás

Elkészítés:

1. Az olajat kis lángon felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát, a répát és a zellert, és lefedve 25-30 perc alatt egészen puhára pároljuk.

2. Beledobjuk a fokhagymát, a kolbászt és a darált húst, és nagy lángon megpirítjuk, hogy a marhahús is átsüljön. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a borral, és megvárjuk, amíg a bor elpárolog. Hozzáadjuk a paradicsomot, petrezselymet, szerecsendiót, rozmaringot, zsályát, babérlevelet, citromhéjat, majd sózzuk, borsozzuk.

3. Kis lángon legalább 4 órát főzzük, közben időnként kevés vízzel vagy húslevessel felöntjük, nehogy leégjen.

4. A párolt spenótot alaposan kinyomkodjuk, és nagyon finomra vágjuk (ha mirelit parajpürével dolgozunk, azt is jól kinyomkodjuk).

5. A tésztához a lisztet a munkalapra szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük az elhabart tojást és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Szükség szerint több vizet is gyúrhatunk bele. A spenótot a tojással együtt gyúrjuk a liszthez. A tésztát cipóvá formázzuk, és fóliába csomagolva 60 percet pihentetjük. Utána a szokásosnál kicsit vastagabbra nyújtjuk, és 15x10 centiméteres négyszögekre vágjuk.

6. A besamel készítéséhez a vajat kis lábosban megolvasztjuk, csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, és kis lángon 2-3 percig kevergetjük. A tejet folyamatos kevergetés mellett, fokozatosan adjuk hozzá, és körülbelül 5 perc alatt sima, selymes mártást főzünk belőle. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk.

7. Nagy lábosban vizet forralunk, megsózzuk, és a lasagne-lapokat adagonként 2-3 perc alatt kifőzzük; akkor jó, ha a tészta al dente, vagyis harapható állagú. A kifőtt lapokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és tiszta konyharuhára terítve pár percig száradni hagyjuk.

8. A sütőt 190 °C-ra (gázon 5-ös fokozatra) előmelegítjük. Egy mély, szögletes tűzálló tálat kivajazunk, az alján elosztunk egy kevés húsos ragut, majd befedjük egy réteg tésztalappal. Egyenletesen meglocsoljuk egy kevés besamellel, megszórjuk parmezánnal. A rétegezést addig ismételjük, amíg az összes alapanyag elfogy. A tetejére tészta kerüljön besamellel és reszelt sajttal beborítva. A maradék vajat rákockázzuk, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.

Ez a rakott tészta különösen finom friss tésztából - már amennyiben van időnk tésztát gyúrni. Ha nincs, nyugodtan használjunk helyette szárított (lehetőleg spenótos) lasagnetésztát, és dolgozzunk vele a csomagoláson olvasható leírás szerint.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Spenótos lasagne darált hússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3737 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Spenótos lasagne darált hússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
ételfotó