Töltött tésztatekercs
Rotolo ripieno



Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a munkalapra szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük az elhabart tojást és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Szükség szerint több vizet is gyúrhatunk bele. Összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, frissentartó fóliába csomagoljuk és 60 percet pihentetjük. Akkor vékony, 30x40 centiméteres négyszögletes lappá nyújtjuk, és tiszta konyharuhával vagy fóliával letakarjuk, nehogy kiszáradjon.
2. A spenótot alaposan megmossuk, lerázogatjuk, majd a leveleken maradt vízzel együtt lábosban puhára pároljuk. Kinyomkodjuk és durvára vágjuk. 2 evőkanál vajon megdinszteljük, és hozzáadunk 1 evőkanál reszelt parmezánt.
3. A gombát (ha szárított gombát használunk, előtte áztassuk meleg vízbe!) 2 evőkanál vajon 4-5 perc alatt megpirítjuk. A csirkemájat kevés vízben előfőzzük, leszűrjük és finomra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztunk 4 evőkanál vajat, és kis lángon megpirítjuk rajta a fűszeres darált sertéshúst, a csirkemájat, valamint a darált marhahúst. Megsózzuk, és 10 percig pároljuk - ha kell, közben egy kis vizet öntünk alá.
4. Ezt a húskeveréket elosztjuk a kinyújtott tésztalapon úgy, hogy a szélén körben 2 centiméteres sávot szabadon hagyunk. A húson egyenletesen elterítjük a spenótot és a gombát, és a lapot a hosszabb oldala felől kezdve feltekerjük. A tésztatekercset szorosan sűrű szövésű gézkendőbe csomagoljuk, a kendő két végét megcsavarjuk és spárgával összekötjük. A tekercset nagy (ovális) lábosba, forró sós vízbe eresztjük, és kis lángon, gyöngyöző vízben 50 percig főzzük. Óvatosan kiemeljük, és egy kicsit félretesszük hűlni.
5. Ha már lehet vele dolgozni, eltávolítjuk a spárgát és a kendőt. A sütőt 220 °C-ra (gázon 8-as fokozatra) előmelegítjük. A töltött tésztatekercset 1 cm vastagon felszeleteljük, és a szeleteket kivajazott tűzálló tálba fektetjük. A maradék vajat megolvasztjuk, meglocsoljuk vele a szeleteket, végül megszórjuk parmezánnal. 5-10 percig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.