Rizs tenger gyümölcseivel
Riso alla pescatora



Elkészítés:
1. A halalaplét felforraljuk. Ha a rák nagyobb fajta, akkor darabokra vágjuk.
2. Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítünk 2 evőkanál olajat, és 8-10 perc alatt megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, beledobjuk a karikára vágott tintahalat és közepes lángon 5-7 percig pirítjuk.
3. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és kis lángon tovább pároljuk. Egy másik lábosban felhevítjük a maradék olajat, beleszórjuk a rizst és nagy lángon 1 percig kevergetjük.
4. Ekkor a rizst is a tintahalas alaphoz adjuk, meglocsoljuk a borral, és megvárjuk, amíg az elpárolog. Felöntjük annyi halalaplével, hogy bőven ellepje a rizst. Lejjebb vesszük a lángot, és 10-15 percig főzzük, vagy amíg a rizs teljesen megpuhul.
5. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kevés vízben megfőzött (hogy a héja kinyíljon) rákot, kagylót (héjastul) és az egészet összemelegítjük. Amikor kész, belekeverjük a vajat, és tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.
Halalaplé

1. A megtisztított hagymát, sárgarépát és szárzellert feldaraboljuk, és lábosba tesszük.
2. Hozzáadjuk a halnyesedéket, a paradicsomot, a vastag citromszeletet, a petrezselyemcsokrot. Felöntjük a vízzel és a borral. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 40-50 percig főzzük. A keletkező szürke habot szűrőkanállal leszedjük.
3. A levest leszűrjük és halalaplének használjuk.