Rizs tenger gyümölcseivel

Riso alla pescatora

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Rizs tenger gyümölcseivel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg főtt, héjas kagyló
40 dkg rizottórizs
40 dkg tisztított, karikára vágott tintahal
80 dkg tisztított garnélarák
2 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál vaj
4 evőkanál fehérbor
6 db hámozott, kockára vágott paradicsom
2 gerezd finomra vágva fokhagyma
1 fej finomra vágva hagyma
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 adag halalaplé
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halalaplét felforraljuk. Ha a rák nagyobb fajta, akkor darabokra vágjuk.

2. Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítünk 2 evőkanál olajat, és 8-10 perc alatt megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, beledobjuk a karikára vágott tintahalat és közepes lángon 5-7 percig pirítjuk.

3. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és kis lángon tovább pároljuk. Egy másik lábosban felhevítjük a maradék olajat, beleszórjuk a rizst és nagy lángon 1 percig kevergetjük.

4. Ekkor a rizst is a tintahalas alaphoz adjuk, meglocsoljuk a borral, és megvárjuk, amíg az elpárolog. Felöntjük annyi halalaplével, hogy bőven ellepje a rizst. Lejjebb vesszük a lángot, és 10-15 percig főzzük, vagy amíg a rizs teljesen megpuhul.

5. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kevés vízben megfőzött (hogy a héja kinyíljon) rákot, kagylót (héjastul) és az egészet összemelegítjük. Amikor kész, belekeverjük a vajat, és tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.

Ezt az ételt néha rizottónak is nevezik, de ez szigorúan véve helytelen, hiszen az igazi rizottót folyamatos kevergetés mellett főzik, hogy kioldódjon a rizs keményítőtartalma; ez adja a klasszikus rizottó krémességét. Csakhogy a tenger gyümölcseihez nem nagyon illik a krémes rizottó, ezért ez a recept nem ír elő folyamatos kevergetést.
Az ételt néha paradicsom nélkül is készítik.

Halalaplé

Halalaplé
50 dkg halaprólék
6 szem bors
1.2 dl száraz száraz fehérbor
20 dl víz
1 szelet citrom
1 fej darabolt hagyma
1 db paradicsom
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt sárgarépa
ízlés szerint

1. A megtisztított hagymát, sárgarépát és szárzellert feldaraboljuk, és lábosba tesszük.

2. Hozzáadjuk a halnyesedéket, a paradicsomot, a vastag citromszeletet, a petrezselyemcsokrot. Felöntjük a vízzel és a borral. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. Felforraljuk, majd kis lángon 40-50 percig főzzük. A keletkező szürke habot szűrőkanállal leszedjük.

3. A levest leszűrjük és halalaplének használjuk.

Rizs tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2076 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Rizs tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
bevásárlólista