Ciabatta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván olcsó
Ciabatta
Adag: 1 egész (1 kg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg finomliszt
vagy
2 és fél dkg friss élesztő
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ teáskanál méz
4 dl víz
2 evőkanál liszt
1 evőkanál langyos víz
1 teáskanál
A lisztezéshez:

Elkészítés:

1. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben. 10 percig állni hagyjuk; ezalatt felfut, vagyis a felszíne kissé habos lesz.

2. Az 50 dkg lisztet a munkalapra szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi (körülbelül 2,5 dl) vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

3. A tésztát 5 perc alatt simára és rugalmasra dolgozzuk. Alaposan kilisztezett tálba tesszük, frissentartó fóliával lefedjük. 18 órára félretesszük.

4. Ezután lisztezett munkalapra borítjuk, és a közepébe mélyedést nyomunk. A mézet feloldjuk 1,25 dl vízben, és belekeverjük a sót meg a 2 evőkanál lisztet. A mézes keveréket alaposan beledolgozzuk a tésztába, melyet így egyszersmind újra átgyúrunk. A tésztát egy, az olajjal kikent edénybe tesszük, frissentartó fóliával letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.

5. Ezután ismét enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és ciabatta (papucs) alakúra formázzuk. Konyharuhával letakarva 60 percre félretesszük.

6. A sütőt 220 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A megformázott kenyeret megszórjuk kevés durumliszttel és tepsire tesszük. 10 perc múlva a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (gázon 4-es fokozatra) mérsékeljük, és a ciabattát 40 perc alatt készre sütjük.

A ciabatta neve (mely azt jelenti: papucs) a péksütemény méretére és alakjára utal. Ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható és az egyik legkedveltebb olasz kenyérféle.
Ciabatta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2745 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
Ciabatta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mediterrán konyha Mediterrán konyha
(Kossuth Kiadó, 2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és... bővebben...
könyvek