Chirashi sushi omlettel, spárgával és gombával

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Chirashi sushi omlettel, spárgával és gombával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag frissen elkészített sushirizs
16 szál zsenge zöldspárga
2 teáskanál wasabikrém
1 lap csíkokra vágott nori-lap
1 db kimagozott, csíkokra vágott kígyóuborka
12 db zsenge zöldborsóhüvely
4 evőkanál savanyított gyömbér
A fűszeres gombához:
3 dkg szárított, szeletelt shiitake gomba
1 evőkanál mirin
1 ¾ dl dashi alaplé
Az omletthez:
3 db tojás
2 teáskanál olaj
1 késhegynyi
½ teáskanál japán szójaszósz
1 teáskanál mirin
½ teáskanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A gombát 30 percre forró vízbe áztatjuk. Vékony szeletekre vágjuk, a tönkjét levágjuk, kidobjuk, a gombát a dashilevessel együtt lábosba tesszük. 15 percig főzzük, levesszük a tűzről, és belekeverjük a mirint. Hűlni hagyjuk, majd jól lecsepegtetjük.

2. Az omletthez a tojást óvatosan felverjük a cukorral, a mirinnel, a szójaszósszal és a sóval, ügyelve, hogy ne keletkezzenek benne nagy légbuborékok.

3. Felforrósítunk 1 teáskanál olajat egy serpenyőben. Beleöntjük a tojásos keverék felét, a serpenyőt forgatva szétterítjük az alján. Kis-közepes lángon majdnem teljesen átsütjük, majd átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra borítjuk, hűlni hagyjuk. A maradék tojásból még egy omlettet sütünk. Az omletteket vékony csíkokra vágjuk, és félretesszük.

4. A spárgát és a borsóhüvelyt forrásban lévő vízben 1-2 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk.

5. A rizst elosztjuk 4 tányéron. Tetejükön elrendezzük a fűszeres gombát és az uborkacsíkokat, 4 szál spárgát és 3 borsóhüvelyt. Rászórjuk az omlett- és a noricsíkokat. Egy evőkanál savanyított gyömbért és fél teáskanál wasabit is teszünk a tányérokra.

A zöld spárgát nem szükséges meghámozni.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Dashileves

Dashileves
1 evőkanál japán szójaszósz
1.5 dkg bonitopehely
10 dl víz
1 evőkanál szaké
1 darabka kombu
ízlés szerint

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.

2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.

Chirashi sushi omlettel, spárgával és gombával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1328 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Chirashi sushi omlettel, spárgával és gombával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
van itthon