Chirashi sushi omlettel, spárgával és gombával



Elkészítés:
1. A gombát 30 percre forró vízbe áztatjuk. Vékony szeletekre vágjuk, a tönkjét levágjuk, kidobjuk, a gombát a dashilevessel együtt lábosba tesszük. 15 percig főzzük, levesszük a tűzről, és belekeverjük a mirint. Hűlni hagyjuk, majd jól lecsepegtetjük.
2. Az omletthez a tojást óvatosan felverjük a cukorral, a mirinnel, a szójaszósszal és a sóval, ügyelve, hogy ne keletkezzenek benne nagy légbuborékok.
3. Felforrósítunk 1 teáskanál olajat egy serpenyőben. Beleöntjük a tojásos keverék felét, a serpenyőt forgatva szétterítjük az alján. Kis-közepes lángon majdnem teljesen átsütjük, majd átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra borítjuk, hűlni hagyjuk. A maradék tojásból még egy omlettet sütünk. Az omletteket vékony csíkokra vágjuk, és félretesszük.
4. A spárgát és a borsóhüvelyt forrásban lévő vízben 1-2 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk.
5. A rizst elosztjuk 4 tányéron. Tetejükön elrendezzük a fűszeres gombát és az uborkacsíkokat, 4 szál spárgát és 3 borsóhüvelyt. Rászórjuk az omlett- és a noricsíkokat. Egy evőkanál savanyított gyömbért és fél teáskanál wasabit is teszünk a tányérokra.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.
Dashileves

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.
2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.