Tofu chirashi sushi

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tofu chirashi sushi
Adag: 12 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 lap pirított nori-lap
3 adag frissen elkészített sushirizs
3 csomag kemény tofu
6 teáskanál wasabikrém
12 evőkanál savanyított gyömbér
A díszítéshez:
6 evőkanál zöld, apróra vágott újhagyma
A szezámos páchoz:
1 teáskanál piros chilipehely
másfél teáskanál szezámolaj
3 teáskanál barna cukor
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 darabka 2 cm-es, csíkokra vágott gyömbér
12 evőkanál szaké
9 evőkanál japán szójaszósz
A tálaláshoz:
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint wasabikrém

Elkészítés:

1. A tofut konyharuhába csomagoljuk, és egy kis vágódeszkára tesszük. A tetejére fektetünk egy másik vágódeszkát, hogy kipréselje belőle a felesleges vizet. 30 percig így hagyjuk. A tofut keresztben 8 mm vastag szeletekre vágjuk és egy kis tálba tesszük.

2. A páclé hozzávalóit tálba tesszük, és addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Ráöntjük a tofura, és óvatosan beleforgatjuk. 20 percre a hűtőbe tesszük pácolódni.

3. A negyedekre vágott paprikát addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlonzacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, a húsát csíkokra vágjuk.

4. Az algalapot 1x1 cm-es négyzetekre vágjuk.

5. A sushirizst elosztjuk 4 tányéron. Elrendezzük a tofuszeleteket a tetején, és kevés páclét kanalazunk rá. Rátesszük a paprikacsíkok negyedét, valamint néhány algalapocskát 1 evőkanál savanyított gyömbérrel és fél teáskanál wasabikrémmel. Az apróra vágott újhagymával megszórva, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Tofu chirashi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1495 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Tofu chirashi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
könyvek