Chirashi sushi teriyaki csirkével

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Chirashi sushi teriyaki csirkével
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 15 dkg-os, lebőrözött csirkemellfilé
1 adag frissen elkészített sushirizs
1 evőkanál olaj
igény szerint teriyakimártás
A díszítéshez:
ízlés szerint zöld, apróra vágott újhagyma
ízlés szerint csíkokra vágott kígyóuborka
A tálaláshoz:
igény szerint édes chiliszósz

Elkészítés:

1. A pác hozzávalóit addig keverjük egy nagy tálban, amíg a cukor feloldódik. Beletesszük a csirkehúst, és beleforgatjuk. Letakarjuk, és 30 percig a hűtőben pácoljuk.

2. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben. A csirkemellet kivesszük a pácból, a serpenyőbe tesszük, és 4 percig sütjük. Megfordítjuk, megkenjük a páclével, és további 4-6 percig sütjük, míg a hús megpuhul, és a legvastagabb részét megszúrva színtelen lé folyik ki belőle. (A megkenés után már nem adunk hozzá több páclét a sütés során.)

3. A megsült filéket vágódeszkára tesszük, és átlós szeletekre vágjuk.

4. A rizst szétosztjuk 4 tálba. Elrendezzük rajta a csirkeszeleteket, apróra vágott újhagymával, uborkaszeletekkel díszítjük. Az édes chiliszósszal tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Teriyakimártás

Teriyakimártás
4 evőkanál japán szójaszósz
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál szaké
2 evőkanál mirin
1 gerezd zúzott fokhagyma

1. Egy kis lábosba tesszük a szójaszószt, a mirint, a szakét, a cukrot, és ha használunk, a reszelt vagy csíkokra vágott gyömbért meg a zúzott fokhagymát is.

2. Kis lángon melegítjük, közben keverjük, míg a cukor feloldódik. 15 percig forraljuk, amíg a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

A fenti mennyiségekből 1,25 dl-nyit készíthetünk.

Chirashi sushi teriyaki csirkével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1228 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Chirashi sushi teriyaki csirkével
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
könyvek