Chirashi sushi szójamázas bélszínnel

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Chirashi sushi szójamázas bélszínnel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál szójaszósz
20 dkg szeletelt bélszín
1 adag frissen elkészített sushirizs
8 db szárított shiitake gomba
1 darabka finomra reszelt jégcsapretek
1 darabka finomra reszelt sárgarépa
1 teáskanál mirin
1 teáskanál barna cukor
1 db pirított, csíkokra vágott nori-lap
A tálaláshoz:
igény szerint wasabikrém
igény szerint savanyított gyömbér

Elkészítés:

1. A szárított gombát 20 percre forró vízbe áztatjuk, majd ugyanebben a vízben 3 percig főzzük. Kivesszük, kinyomkodjuk belőle a vizet. 4 gombát apróra vágunk, a többit elfelezzük.

2. A kb. 5 cm-es darab jégcsapretket (daikont) és a sárgarépát zöldségreszelővel finomra lereszeljük, vagy hosszú, vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket a lehető legvékonyabb csíkokra vágjuk. Leöblítjük, lecsepegtetjük, és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

3. A grillt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük. A bélszín szelet széleit egyenesre vágjuk. Összekeverjük a szójaszószt, a mirint és a barna cukrot, majd a keverékkel megkenjük a bélszínt. Mindkét oldalát 3-3 percig grillezzük. Egy percig pihenni hagyjuk, majd csíkokra vágjuk.

4. A sushirizst összekeverjük az apróra vágott gombával. A gombás rizst szétosztjuk 4 tálkába, a grillezett húst és a fél gombákat elrendezzük a tetején. Minden tálkába teszünk egy kis daikont és sárgarépát. A tálkákat noricsíkokkal díszítjük, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Chirashi sushi szójamázas bélszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1334 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Chirashi sushi szójamázas bélszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
recept beküldése