Chirashi sushi kagylóhéjban

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető drága
Chirashi sushi kagylóhéjban
Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
adag frissen elkészített sushirizs
8 db héjas fésűkagyló
3 evőkanál japán majonéz
1 maréknyi friss koriander
½ db zöldcitrom leve és héja
1 evőkanál olaj
A díszítéshez:
ízlés szerint wasabikrém
ízlés szerint savanyított gyömbér

Elkészítés:

1. A kagylókat kiszedjük a héjból. A héjakat alaposan megtisztítjuk a tálaláshoz.

2. A kagylókat megtisztítjuk, a kis fehér fényes izmot és a hártyát lehúzzuk róluk. Az ikrát rajtuk hagyjuk, de ha rajta van a fekete szál (bélcsatorna), azt egy konyhai ollóval levágjuk.

3. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a kagylók mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, míg kissé megpirulnak és átsülnek. Kevés zöldcitromlevet facsarunk a kagylóra, és hűlni hagyjuk.

4. A sushirizst összekeverjük a maradék zöldcitromlével és -héjjal.

5. A zöldcitromos sushirizst szétosztjuk 8 kagylóhéjba. A kagylót néhány korianderlevéllel elrendezzük a rizs tetején, majd egy darab savanyított gyömbérrel és kevés wasabival díszítjük.

A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Chirashi sushi kagylóhéjban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 993 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Chirashi sushi kagylóhéjban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
lexikon