Füstölt makréla chirashi sushi

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Füstölt makréla chirashi sushi
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db pirított nori-lap
1 adag frissen elkészített sushirizs
2 db lebőrözött, csíkokra vágott füstölt makrélafilé
2 teáskanál wasabikrém
4 evőkanál savanyított gyömbér
8 db zsenge zöldborsóhüvely
1 darabka jégcsapretek
1 db citrom leve és reszelt héja
2 szál apróra vágott újhagyma
½ db hámozott, vékonyra szeletelt kígyóuborka

Elkészítés:

1. A borsóhüvelyeket forrásban lévő, sós vízbe tesszük, 1 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk, hogy ne főjön tovább. Jól lecsepegtetjük.

2. A retket (daikont) zöldségreszelővel finomra lereszeljük, vagy hosszú, vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket a lehető legvékonyabb csíkokra vágjuk. Leöblítjük, lecsepegtetjük.

3. A sushirizst elkeverjük a citromlével és a citromhéjjal.

4. A citromos rizst 4 tálkába szétosztjuk, az újhagymával megszórjuk. A rizs tetején elrendezzük a makrélát, az uborkát, a borsóhüvelyt és a daikont. Vékony noricsíkokkal díszítjük, minden tálkába teszünk 1 evőkanál savanyított gyömbért és fél teáskanál wasabikrémet.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Füstölt makréla chirashi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1651 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Füstölt makréla chirashi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
ételfotó