Padlizsán nigiri édes szójamártással

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Padlizsán nigiri édes szójamártással
Adag: 2 főre (6.6666666666667 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ⅓ db szeletelt bébipadlizsán
adag frissen elkészített sushirizs
1 és ⅓ teáskanál fehér, pirított szezámmag
A megkenéshez:
igény szerint olívaolaj
Az édes szójamártáshoz:
1 evőkanál kristálycukor
¾ dl mirin

Elkészítés:

1. A padlizsánt 5 mm vastag szeletekre vágjuk. 4,5 cm széles és 7,5 cm hosszú legyen, hogy rá lehessen hajtani a kis rizskockákra. A padlizsánt kevés olajjal megkenjünk, és közepes-forró fokozatra állított grillbe tesszük 6-8 percre amíg megpuhul. Közben egyszer megfordítjuk.

2. A mártás hozzávalóit kis lábosba öntjük és kevergetve felforraljuk. Felére besűrítjük, majd hűlni hagyjuk.

3. Egy nigiriformát benedvesítünk, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A rekeszeit megtöltjük sushirizzsel, a sarkokba is belenyomkodjuk, de nem túl erősen. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.

4. Minden rizskockára ráteszünk egy szelet padlizsánt, és szezámmaggal meghintjük. Az édes szójamártással kínáljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Padlizsán nigiri édes szójamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1222 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Padlizsán nigiri édes szójamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
twitter