Friss shiitake gomba nigiri

| Gombás nigiri-sushi receptek
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Friss shiitake gomba nigiri
Eszközök: grillező, kés, sushiprés
Adag: 2 főre (5 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
¼ adag frissen elkészített sushirizs
½ db pirított nori-lap
5 db friss shiitake gomba
½ evőkanál japán szójaszósz
A tálaláshoz:
igény szerint wasabikrém
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A gombafejeket - miután a tönköket eltávolítottuk - szójaszósszal megkenjük, és mindkét oldalukon 1-2 percig grillben sütjük, míg megpuhulnak.

2. Az algalapot 10, egyenként 1 cm széles és 7,5 cm hosszú csíkra vágjuk.

3. Egy nigiriformát benedvesítünk, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A rekeszeit megtöltjük sushirizzsel, a sarkokba is belenyomkodjuk, de nem túl erősen. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, így összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.

4. Minden rizskockára bőrével lefelé egy grillezett gombafejet teszünk. Algacsíkkal rögzítjük, végeit a rizskocka alá igazítva. Japán szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Friss shiitake gomba nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3238 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Friss shiitake gomba nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
lexikon