Karamellparfé dióval

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Karamellparfé dióval
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg lágy barna cukor
igény szerint finomra vágott dió
10 dkg vaj
2 és fél dl tejszín
2 evőkanál aranyszirup
vagy
2 evőkanál juharszirup

Elkészítés:

1. Egy lábosban a vajat, az aranyszirupot (vagy juharszirupot), a lágy barna cukrot és a tejszínt kis lángon kevergetjük, amíg összeolvadnak. Ne forraljuk! Hagyjuk kicsit hűlni.

2. Parfés poharakba rétegezzük a vaníliafagylaltot a meleg öntettel, és megszórjuk a finomra vágott dióval.

Vaníliafagylalt

Vaníliafagylalt
1 db félbevágott vaníliarúd
2.5 dl tej
2.5 dl tejszín
12.5 dkg kristálycukor

1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.

2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.

3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.

4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.

5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.

6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.

VÁLTOZATOK:

- Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.

- Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.

Karamellparfé dióval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1707 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Karamellparfé dióval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
recept beküldése