Fűszeres cseresznyeparfé konyakkal

| Cseresznyeparfé receptek
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fűszeres cseresznyeparfé konyakkal
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál konyak
50 dkg kimagozott cseresznye
2 és fél dl víz
2 evőkanál lágy barna cukor
3 evőkanál kristálycukor
igény szerint gyömbéres keksz
igény szerint vaníliafagylalt

Elkészítés:

1. A cukrot, és a lágy barna cukrot, a „mézes" fűszerkeveréket (pl. őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér) és a konyakot elkeverjük a vízzel. Felmelegítjük, és forralás nélkül kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.

2. Hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét, kis lángon, 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

3. Talpas poharakba egy réteg vaníliafagylaltot teszünk, arra kerül a fűszeres cseresznye, megint fagylalt, a tetejére a konyakos szirup. Konyakos gyömbérkeksszel kínáljuk.

Gyömbéres keksz

Gyömbéres keksz
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 evőkanál őrölt gyömbér
7-8 dkg méz
13 dkg vaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet
2 teáskanál sütőpor
35 dkg liszt
1 db felvert tojás
A kikenéshez::
kevés vaj

1. A lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a gyömbért és a szódabikarbónát keverőtálba szitáljuk.

2. Lábosban, alacsony hőmérsékleten összeolvasztjuk a vajat a mézzel. A tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojást és a narancshéjat, majd tésztává keverjük.

3. Kézzel 30 egyforma golyócskát formálunk belőle. A golyókat vékonyan kivajazott tepsire tesszük, majd ujjal kissé ellapítjuk.

4. 160 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Óvatosan rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk.

Vaníliafagylalt

Vaníliafagylalt
1 db félbevágott vaníliarúd
2.5 dl tej
2.5 dl tejszín
12.5 dkg kristálycukor

1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.

2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.

3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.

4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.

5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.

6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.

VÁLTOZATOK:

- Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.

- Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.

Fűszeres cseresznyeparfé konyakkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1861 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Fűszeres cseresznyeparfé konyakkal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
google+