Fűszeres cseresznyeparfé konyakkal



Elkészítés:
1. A cukrot, és a lágy barna cukrot, a „mézes" fűszerkeveréket (pl. őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér) és a konyakot elkeverjük a vízzel. Felmelegítjük, és forralás nélkül kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.
2. Hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét, kis lángon, 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
3. Talpas poharakba egy réteg vaníliafagylaltot teszünk, arra kerül a fűszeres cseresznye, megint fagylalt, a tetejére a konyakos szirup. Konyakos gyömbérkeksszel kínáljuk.
Gyömbéres keksz

1. A lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a gyömbért és a szódabikarbónát keverőtálba szitáljuk.
2. Lábosban, alacsony hőmérsékleten összeolvasztjuk a vajat a mézzel. A tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojást és a narancshéjat, majd tésztává keverjük.
3. Kézzel 30 egyforma golyócskát formálunk belőle. A golyókat vékonyan kivajazott tepsire tesszük, majd ujjal kissé ellapítjuk.
4. 160 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Óvatosan rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk.
Vaníliafagylalt
1. Egy lábosban elkeverjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaníliát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percre félretesszük.
2. Kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. 2-3 percig keverjük. Ha kész, hozzákeverjük a meleg tejes-tejszínt. A vanília belsejét belekaparjuk a keverékbe, a tokot eltávolítjuk.
3. Kimossuk a lábost, és beleöntjük a keveréket. Nagyon kis Lángon, állandó kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy a krém elég sűrű-e (1. kép). A fakanálra tapadt krémben tisztán kell látszania az ujjunk nyomának. Ekkor van kész a krém.
4. A krémet egy tálba öntjük, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, közben gyakran kevergetjük, akkor hamarabb kihűl.
5. Lapos fém fagyaltformába öntjük, folpackkal vagy sütőpapírral lefedjük (2. kép), és körülbelül 120 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg majdnem teljesen megfagy. Lehűtött tálba kanalazzuk, és elektromos habverővel simára keverjük, visszatesszük a fagyaltformába (3. kép), és újra lefagyasztjuk. Ezt kétszer ismételjük meg. Végül a fagyaltformába öntjük, folpackkal letakarjuk, hogy ne kristályosodjon, és rátesszük a fedelet.
6. Tálalás előtt a mélyhűtőből a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy kicsit megpuhuljon. A jól lezárt fagylalt 1 hónapig tartható el a mélyhűtőben.
VÁLTOZATOK:
- Eperfagylalt készítéséhez 25 dkg epret összeturmixolunk. A hideg fagylaltba keverjük (4. lépés). A leírtak szerint fagyasztjuk meg.
- Banánfagylalthoz alaposan nyomkodjunk össze 3 érett banánt (ha akarjuk, turmixolhatjuk). Keverjük a jól lehűtött krémbe, és adjunk hozzá 1 evőkanál citromlét. Fagyasszuk le az előírásnak megfelelően. 1,5 liter fagylaltunk lesz.