Sárgarépa sushi

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sárgarépa sushi
Adag: 4-5 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag frissen elkészített sushirizs
10 szál tisztított metélőhagyma
1 teáskanál friss, csíkokra vágott gyömbér
2 teáskanál apróra vágott újhagyma
A fűszeres sárgarépához:
1 nagy hámozott, karikára vágott sárgarépa
1 és ¼ dl dashi
2 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál japán szójaszósz
A tálaláshoz:
igény szerint wasabikrém
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. Először a fűszeres sárgarépát készítjük el. A dashilevest, a cukrot és a szójaszószt kis lábosba tesszük, és felmelegítjük. Beletesszük a sárgarépaszeleteket, és 5-6 percig főzzük, míg átfő, de még kissé ropogós. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.

2. A sushiformát benedvesítjük, hogy ne tapadjon rá a rizs. Az aljára teszünk egy réteg fűszeres sárgarépát. A sushirizs felét rátesszük, és a tetővel lenyomjuk.

3. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a sárgarépás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználva összesen 10 darabot készítünk.

4. A sushidarabok tetejére kevés csíkokra vágott gyömbért és újhagymát (csak a zöld részét felhasználva) teszünk. Japán szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Dashileves

Dashileves
1 evőkanál japán szójaszósz
1.5 dkg bonitopehely
10 dl víz
1 evőkanál szaké
1 darabka kombu
ízlés szerint

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.

2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.

Sárgarépa sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1315 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Sárgarépa sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj