Sárgarépa sushi



Elkészítés:
1. Először a fűszeres sárgarépát készítjük el. A dashilevest, a cukrot és a szójaszószt kis lábosba tesszük, és felmelegítjük. Beletesszük a sárgarépaszeleteket, és 5-6 percig főzzük, míg átfő, de még kissé ropogós. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
2. A sushiformát benedvesítjük, hogy ne tapadjon rá a rizs. Az aljára teszünk egy réteg fűszeres sárgarépát. A sushirizs felét rátesszük, és a tetővel lenyomjuk.
3. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a sárgarépás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználva összesen 10 darabot készítünk.
4. A sushidarabok tetejére kevés csíkokra vágott gyömbért és újhagymát (csak a zöld részét felhasználva) teszünk. Japán szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabikrémmel tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.
Dashileves

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.
2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.