Spárga-paprika nigiri

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spárga-paprika nigiri
Adag: 4-5 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 db zsenge zöldspárga
½ adag frissen elkészített sushirizs
1 db pirított nori-lap
A tálaláshoz:
igény szerint japán szójaszósz
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint wasabikrém

Elkészítés:

1. A negyedekre vágott paprikát addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlonzacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, a húsát csíkokra vágjuk. A spárgát forrásban lévő vízbe tesszük és 1-2 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk, hogy ne főjön tovább. Lecsepegtetjük.

2. Az algalapot 10, egyenként 1 cm széles és 7,5 cm hosszú csíkra vágjuk.

3. A sushiformát benedvesítjük, hogy ne tapadjon hozzá a rizs. Elrendezünk egy réteg paprikacsíkot az alján úgy, hogy sehol ne maradjon rés. A rizs felét rátesszük, a tetővel lenyomjuk.

4. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit egy vágódeszkára borítjuk, hogy a paprikás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználva összesen 10 darabot készítünk.

5. Három-három spárgát hosszában a paprikára helyezünk, és egy algacsíkkal rögzítjük, a végeit a rizskocka alá igazítjuk. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Spárga-paprika nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1479 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Spárga-paprika nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
recept beküldése