Spárga-paprika nigiri



Elkészítés:
1. A negyedekre vágott paprikát addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nejlonzacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, a húsát csíkokra vágjuk. A spárgát forrásban lévő vízbe tesszük és 1-2 percig blansírozzuk, majd jéghideg vízbe mártjuk, hogy ne főjön tovább. Lecsepegtetjük.
2. Az algalapot 10, egyenként 1 cm széles és 7,5 cm hosszú csíkra vágjuk.
3. A sushiformát benedvesítjük, hogy ne tapadjon hozzá a rizs. Elrendezünk egy réteg paprikacsíkot az alján úgy, hogy sehol ne maradjon rés. A rizs felét rátesszük, a tetővel lenyomjuk.
4. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit egy vágódeszkára borítjuk, hogy a paprikás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A maradék hozzávalókat is felhasználva összesen 10 darabot készítünk.
5. Három-három spárgát hosszában a paprikára helyezünk, és egy algacsíkkal rögzítjük, a végeit a rizskocka alá igazítjuk. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.