Omlett-tekercses nigiri

| Tojásos nigiri receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Omlett-tekercses nigiri
Adag: 2 főre (5 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
¼ adag frissen elkészített sushirizs
½ db pirított nori-lap
A tálaláshoz:
igény szerint wasabikrém
igény szerint savanyított gyömbér
igény szerint japán szójaszósz
Az omlett-tekercshez:
3 db tojás
½ teáskanál olaj
½ teáskanál japán szójaszósz
1 teáskanál mirin
½ teáskanál

Elkészítés:

1. Először az omlettet készítjük el. A tojást óvatosan felverjük a cukorral, a mirinnel, a szójaszósszal és a sóval, ügyelve, hogy ne keletkezzenek benne nagy légbuborékok.

2. A tojásos keverék egyharmadát kiolajozott serpenyőbe öntjük, kicsit körbeforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön az alján. Amikor az omlett éppen átsült, egy falapáttal hosszában magunk felé négyszer áthajtjuk. Félretesszük, ha kerek serpenyőt használtunk, téglalap alakúra vágva.

3. A felvert tojás következő egyharmadát is megsütjük. Mielőtt összehajtanánk, rátesszük az első omlettet. A maradék tojást is ugyanígy megsütjük, így végül 1 vastag tekercset kapunk. Hűlni hagyjuk, majd 10 egyforma szeletre vágjuk.

4. Az algalapot 10, egyenként 1 cm széles és 7,5 cm hosszú csíkra vágjuk.

5. Nigiriformával vagy kézzel 10 rizskockát készítünk.

6. A rizskockák tetejére egy-egy omlett-tekercset helyezünk. Az algacsíkkal körbetekerjük, végeit a rizskocka alá igazítjuk. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Házilag savanyított gyömbér

Házilag savanyított gyömbér
1.25 dl rizsecet
10 dkg friss, vékonyra szeletelt gyömbérgyökér
4 evőkanál víz
1 teáskanál

1. A gyömbért meghámozzuk. A rostokra merőlegesen hosszú vékony lapokra vágjuk. Megsózzuk, letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk.

2. A sós gyömbért forrásban lévő vízbe téve 30 másodpercig blansírozzuk. Alaposan lecsepegtetjük.

3. A rizsecetet, a cukrot és a vizet kis tálkába tesszük. Kevergetjük, míg a cukor feloldódik.

4. A gyömbérszeleteket tálba tesszük, ráöntjük az ecetes keveréket, beleforgatjuk. Letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 24 órán át marináljuk (színe kicsit rózsaszínessé fog válni). A savanyított gyömbér hetekig eláll, ha jól záródó edényben a hűtőben tartjuk.

Omlett-tekercses nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4919 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Omlett-tekercses nigiri
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
twitter