Tofu nigiri



Elkészítés:
1. A tofut konyharuhába csomagoljuk, és egy kis vágódeszkára tesszük. Ráteszünk a tetejére egy másik vágódeszkát, hogy kipréselje belőle a felesleges vizet. 30 percig így hagyjuk.
2. A lecsepegtetett tofut keresztben 10, kb. 5 mm vastag szeletre vágjuk. (A megmaradt tofut tegyük félre egy másik ételhez.) Az algalapot 10, egyenként 1 cm széles és 7,5 cm hosszú csíkra vágjuk.
3. Benedvesítjük a nigiriformát. A rekeszeit megtöltjük sushirizzsel, a sarkokba is belenyomkodjuk. Lenyomtatjuk a tetővel, majd levesszük, és a kockákat vágódeszkára borítjuk. Megismételjük, összesen 10 kockát kapunk. A rizst kézzel is megformázhatjuk.
4. A rizskockákra hosszában egy szelet tofut teszünk. Az algacsíkokkal szorosan körbegöngyöljük a sushikat, a végeiket a rizskocka alá igazítva. Egy-egy metélőhagymaszálat csomóra kötve rögzítjük a tofut a rizskockán.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.