Mediterrán oshi sushi



Elkészítés:
1. A negyedekre vágott paprikát héjával felfelé addig sütjük, amíg a héja megfeketedik. Nejlon-zacskóban vagy műanyag dobozban hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, a húsát csíkokra vágjuk.
2. Benedvesítjük a sushiformát, hogy a rizs ne ragadjon hozzá. A grillezett paprikát és a mozzarellát széles, átlós csíkokban elrendezzük az alján, közéjük csíkokra vágott szárított paradicsomot és bazsalikomleveleket teszünk. Olívaolajjal megkenjük, és ráterítjük a sushirizs felét. A tetővel lepréseljük.
3. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a paprikás, mozzarellás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A kést minden vágás előtt egy nedves konyharuhával áttöröljük, hogy a sushidarabokat szépen tudjuk vágni. A maradék hozzávalókat is felhasználjuk, összesen 10 darabot készítünk. Azonnal tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.