Sonkás-tojásos oshi sushi



Elkészítés:
1. Először az omlettet készítjük el. A tojást óvatosan felverjük a cukorral, a mirinnel, a szójaszósszal és a sóval, ügyelve, hogy ne keletkezzenek benne nagy légbuborékok.
2. Egy teáskanál olajat serpenyőbe öntünk, felforrósítjuk. Beleöntjük a tojásos keveréket, megmozgatjuk a serpenyőt, hogy szétterüljön az alján. Amikor az omlett majdnem átsült, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Az omlettet papírtörlővel bélelt tányérra borítjuk, hűlni hagyjuk.
3. Benedvesítjük a sushiformát. Az alját beborítjuk egy réteg sonkával, úgy, hogy sehol ne maradjon rés, majd megkenjünk fél teáskanál mustárral. A rizs egynegyedével befedjük, majd lepréseljük a tetővel.
4. Egy réteg formára vágott omlettet terítünk rá, erre pedig a rizs következő negyedét. Rátesszük a tetejét, és újra lepréseljük.
5. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit vágódeszkára borítjuk, hogy a sonkás réteg legyen felül. Benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A kést minden vágás előtt egy nedves konyharuhával áttöröljük, hogy a sushidarabokat szépen tudjuk vágni. A maradék hozzávalókat felhasználva összesen 10 darabot készítünk. Azonnal tálaljuk.
Tökéletes sushirizs

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.
2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.
3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.
4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.