Mogyorós karamellparfé



Elkészítés:
1. Egy lábosban elkeverünk 25 dkg cukrot a vízzel. Kis lángon állandó kevergetés mellett addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A lábos oldalát belülről kenegessük vízzel, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. Felforraljuk, majd kis lángon keverés nélkül főzzük 4 percig, amíg karamellizálódik. Levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a tejet. Legyünk óvatosak, kifröccsenhet. Visszatesszük a tűzre, és kevergetjük, amíg a karamell feloldódik.
2. Egy 15 x 23 cm-es fém dobozformát folpackkal kibélelünk. A maradék cukrot fém- vagy hőálló tálban habosra keverjük a tojássárgájával. Belekeverjük a karamelles tejet, majd az 1 teáskanál vízben feloldott kávéport. A tálat egy fazék forró víz fölé tesszük, és addig kevergetjük, amíg a krém besűrűsödik, és megtapad a kanálon.
3. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a tejszínt. Öntsük egy nagy, lapos fémformába, és fagyasszuk, amíg megdermed. Öntsük vissza egy nagy tálba. Elektromos habverővel keverjük habosra. Öntsük vissza a formába, és fagyasszuk, amíg megdermed. Ezt még kétszer ismételjük meg.
4. Forgassuk bele a durvára vágott csokoládés mogyorógrillázst, és öntsük a dobozformába. A tetejét simítsuk el. Fedjük le zsírpapírral, és fagyasszuk keményre. Szeletelve kínáljuk. Karamellel díszíthetjük.