Grillázsfagylalt karamellel



Elkészítés:
1. Egy lapos sütőlemezt béleljünk ki alufóliával, vékonyan kenjük meg olajjal, és szórjuk rá a mandulát. A kristálycukrot szórjuk kis lábosba, és kis lángon melegítsük. A lábost rázogassuk, de ne keverjük. Figyeljük, mikor olvad meg a cukor, és kezd el barnulni - körülbelül 3-5 percig tart.
2. A karamellt öntsük a mandulára, és várjuk meg, hogy kihűljön és megdermedjen. Darabokra törjük, műanyag zacskóba tesszük, és sodrófával összetörjük, vagy turmixoljuk.
3. A tejszínt verjük kemény habbá. Egy nagy lábosban keverjük simára a mascarponét a lehűtött csokoládéval. Fémkanállal forgassuk bele a tejszínhabot és a tört grillázst. Öntsük át egy 1 literes fémformába. A tetejét fedjük le zsírpapírral, és fagyasszuk 6 órán át, vagy egész éjszaka. Tálalás előtt 15 perccel vegyük ki a mélyhűtőből.
4. A karamell-lapok elkészítéshez fóliával béleljünk ki egy tepsit, és vékonyan kenjük be olajjal. Egyenletesen szórjuk rá a cukrot, és tegyük forró grill alá 2 percre, amíg a cukor aranybarna lesz, és megolvad. A vége felé gyakran ellenőrizzük, mert a cukor gyorsan megég. Vegyük ki a grill alól, várjuk meg, amíg megdermed, és teljesen kihűl, majd tördeljük darabokra. A fagylalttal kínáljuk, adhatunk mellé friss fügét és ostyát.