Teriyakis tonhal oshi sushi

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Teriyakis tonhal oshi sushi
Adag: 3-4 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag frissen elkészített sushirizs
2 evőkanál teriyakimártás
20 dkg szeletelt tonhalfilé
1 teáskanál fehér, pirított szezámmag
2 evőkanál japán majonéz
10 szál tisztított, félbevágott zöldbab
1 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint wasabikrém
ízlés szerint savanyított gyömbér
ízlés szerint japán szójaszósz

Elkészítés:

1. A tonhalszeleteket beleforgatjuk a teriyaki-szószba. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a halszeletek mindkét oldalát 1-1 percig pirítjuk. Széles csíkokra vágjuk.

2. A zöldbabot forrásban lévő vízbe téve 1 percig blansírozzuk, majd szűrőkanállal kiemelve jéghideg vízbe merítjük, hogy ne főjön tovább. Lecsepegtetjük.

3. A sushiprést benedvesítjük, hogy ne ragadjon hozzá a rizs. A megsült tonhalszeleteket 2 széles csíkban a prés aljára fektetjük, ha szükséges, méretre vágjuk. Közéjük helyezünk egy sor zöldbabot. A halat és a babot megkenjük 1 evőkanál majonézzel, majd rátesszük a sushirizs felét. Lepréseljük a tetővel.

4. A sushiprés oldalait leemeljük, miközben a tetejét hüvelykujjunkkal lefogjuk. A sushit egy vágódeszkára borítjuk, hogy a tonhal és a bab kerüljön felülre, majd benedvesített, nagyon éles késsel 5 szeletre vágjuk. A kést minden vágás előtt egy nedves konyharuhával áttöröljük. A maradék hozzávalókat is felhasználjuk, összesen 10 darabot készítünk.

5. A sushit megszórjuk a pirított szezámmaggal. Szójaszósszal, savanyított gyömbérrel és wasabival tálaljuk.

Tökéletes sushirizs

Tökéletes sushirizs
30 dkg sushirizs
2 evőkanál rizsecet
1 darabka kombu
0.25 teáskanál
1 evőkanál kristálycukor
3.5 dl víz

1. A rövid szemű japán rizst szűrőbe tesszük, és hideg víz alatt addig öblítjük, míg a víz teljesen tisztán folyik át rajta. A rizst lecsepegtetjük, és a kimért vízzel együtt egy lábosba tesszük.

2. A kombut (azaz a napon szárított algát), ha használunk, néhány helyen bemetsszük, hogy jobban előjöjjenek az ízei, és a rizshez adjuk. A lábost jól záró fedővel letakarjuk. A rizst felforraljuk, majd kivesszük a kombut, és gyorsan visszatesszük a fedőt. A lángot takarékra állítjuk, és 10 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, és 15 percig állni hagyjuk. Miután a kombut kivettük, egyszer sem szabad leemelni a fedőt.

3. A megfőtt rizst nagy, lapos, nem fémből készült tálra borítjuk. A rizsízesítővel - a rizsecet, cukor és só keverékével - egyenletesen meglocsolgatjuk a rizst, majd gyors, vágó mozdulatokkal összekeverjük egy falapáttal. Nem szabad kevergetni, hogy ne törjenek össze a rizsszemek. Közben a másik kezünkben tartott legyezővel vagy egy legalacsonyabb fokozatra állított kis ventilátorral hűtjük a rizst.

4. A szeletelő mozdulatokat és a hűtést addig folytatjuk, amíg a rizs szobahőmérsékletűre hűl, és fényessé válik. Letakarjuk egy nedves konyharuhával, és még aznap felhasználjuk. Nem szabad hűtőbe tenni.

Teriyakimártás

Teriyakimártás
4 evőkanál japán szójaszósz
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál szaké
2 evőkanál mirin
1 gerezd zúzott fokhagyma

1. Egy kis lábosba tesszük a szójaszószt, a mirint, a szakét, a cukrot, és ha használunk, a reszelt vagy csíkokra vágott gyömbért meg a zúzott fokhagymát is.

2. Kis lángon melegítjük, közben keverjük, míg a cukor feloldódik. 15 percig forraljuk, amíg a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.

A fenti mennyiségekből 1,25 dl-nyit készíthetünk.

Teriyakis tonhal oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3074 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
Teriyakis tonhal oshi sushi
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sushi Sushi
(Vince Kiadó, 2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül változatos és sokoldalú: a sushi készülhet főtt hallal, hússal, tojással, sajttal és szinte bármilyen zöldséggel. Amíg a... bővebben...
ételfotó