Citromos-chilis avokádó
Elkészítési idő:
20 perc
Munkaidő: 20 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A zöldcitrom héját lereszeljük, a chilipaprikát kimagozzuk és felszeleteljük, a petrezselymet felaprítjuk (1. kép).
2. Az avokádót meghámozzuk, magját kivesszük, húsát egyforma szeletekre vágjuk (2. kép).
3. A reszelt citromhéjat, a citromlevet, cukrot, olajat, petrezselymet és a chilipaprikát kis tálban alaposan összekeverjük (3. kép), és a megtisztított, felszeletelt avokádóra öntjük (4. kép).
Halételhez, kagylóhoz, csirkéhez vagy húsételhez csípős köretként kínálhatjuk, de önállóan, előételként is fogyasztható.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ha úgy akarjuk kivenni az avokádó magját, hogy a hús ne sérüljön, egy nagyobb kés élét nyomjuk a magba, majd a kést megcsavarva emeljük ki a magot.
Általában éretlen avokádót tudunk vásárolni (ez biztonságosabb is, mintha túl puhát vennénk). Praktikus a tervezett elkészítés előtt 4-5 nappal megvásárolni, s szobahőmérsékleten újságpapírba csomagolva megérlelni. Ha nem tudunk ennyi ideig várni, egy nap alatt úgy érlelhetjük meg, ha egy banánnal nejlon zacskóba zárjuk. Ez ugyan befolyásolni fogja az ízét, de biztosan megpuhul.
Ez a saláta hűtőszekrényben, lefedve 2-3 napig eltartható - a citromlé nem engedi, hogy az avokádó megbarnuljon. Ha nincs zöldcitrom, citromot is használhatunk helyette. Az avokádó húsát kockára is vághatjuk, esetleg karalábévájóval kis golyócskákat készíthetünk belőle (ehhez kemény húsú avokádó kell). A golyócskákat a fenti öntettel előételként is tálalhatjuk.